30 Mayıs 2015 Cumartesi

KABAK KÖFTESİ



Yaz hala gelmek istemese de ,havalar bir türlü ısınmasa da bizim mutfakta artık yaz sebzeleri pişiyor!Yeşil kabak artık her hafta pazardan alınıyor!Bu haftaki kabaklarla Nil'e en sevdiklerinden birini yaptım!
Kabak Köftesi!
GEREKEN MALZEME
2 kabak
1 patates
1 soğan(dilersen taze soğan)
2-3 yumurta
istedigin baharatlar(karabiber,kekik,kimyon..)
bol yesillik(maydanoz,dereotu,taze nane)
aldığı kadar un(biz bu sefer mısır unu kullandık)
yarım çay bardağı zeytinyagı
YAPILIŞI
Rendelediğiniz sebzelerin suyunu sıkın ve
Tüm malzemeleri bir araya getirin ,bir kaşık yardımıyla yaglı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize birer kaşık koyup,önceden ısıttığınız fırında 180 derecede 40 dakika pişirin YA DA önceden ısıttığınız yapışmaz tavanıza bir yemek kasığı zeytinyagi koyun ardından karışımınızdan birer kaşık dökün kızartın,ikinci sefer için kağıt havluyla tavanızı temizleyip yeni bir kaşık yag koyun ki yaginiz yanmasın! 
AFIYET OLSUN!
Not:Içerisinde kabak ve patates gibi bebeklerin ve çocukların kolay sindirebildiği sebzeler olsada bu tarif yumurtanın tamamını içerdiğinden bebeğinize yedirmek için 1 yaş sonrasını bekleyin diyor doktorlar!



23 Mayıs 2015 Cumartesi

BEBEKLE ALAÇATI'DA NEREDE KALINIR?



Alaçatı'yı en güzel nasıl anlatırım diye çok düşündüm!Çünkü memleketim!Atalarımın Girit'ten gelip yerleştiği güzel kasabam!kasabamdı!Ben çocuktum!ve sokaklarında ,kapı önlerinde oturup çiğdem yiyebiliyordum!Sakindi!Mütevaziydi!ama yine çok güzeldi!Sabahtan ılıca plajına kaçar akşamüstü dönerdik Alaçatıya,sokaklarında koşturup oyun oynamak için..Toprakları sevgi doluydu şimdiki gibi para değil..ve Canım dedem sevgi ,merhamet uğruna ablasına verdi topraklarını..sonra biz oralardan koptuk,küstük..ama ben vazgeçemedim hiç Alaçatı'dan..şimdilerdeki o kalabalığına rağmen,orası dedemin rüzgar değirmenlerine karşı yattığı,denizi gören okulunda öğretmenlik yaptığım,babamın elinden tutup heyecanla denize koştuğum, sokaklarında sakızlı dondurma yediğim benim topraklarım!Kağıt üstünde değil belki ama kalp üstünde!Bundan eminim!Çünkü ruhunu taşıyorum!
ve  her yaz gidiyorum!Nil ile birlikte de gittik!
Nil, 2,5 aylıktı gittiğimizde!Alaçatı'yı bilenler bilir ,otelleri butik otel formatındadır ve genelde bırakın bebeği bazıları çocuk bile kabul etmezler!Alaçatı Suıts  hariç!



Alaçatı suits 24 birbirinden bağımsız suitden oluşuyor,bu yüzden bebeğiniz gece ağlayıp sızlasada kimseyi rahatsız etmiyorsunuz!Biz giriş katında kalmıştık böylelikle Nil uyurken balkonunda vakit geçirip havuza girebilmistik!




 Her suıts bır de oturma odasına sahıp olduğu için çok rahat etmiştik!

Alaçatı rüzgar sörfü merkezine de ılıca plajına da çok yakın olduğu için denize kolaylıkla gitmistık,Nil 2,5 aylıktı denize girdiğinde!









Biz Alaçatı suıtsın hem sutınde hem de bahçesınde çok rahat ettik!Dinlendik,koyduk Alaçatının rüzgarını kalbimıze öyle döndük evimize!

NOT:Alaçatı Suıts oda kahvaltı hizmeti verıyor!onun dışında isterseniz öğlen ve akşam için önceden sipariş verirseniz bir seyler hazırlıyorlar!B planı ne derseniz, Avrasya restaurant derim!Ev yemekleri meshur ve muhtesemdir!Nil'le Alaçatıya ılk gıttıgımız yaz emzirme donemınde olduğumdan ikinci seferde Nil 15 aylık olup her seyı yıyebıldiğinden biz Avrasyadan çıklmamıştık!Tokoğlu mahallesi diye geçer Alaçatı markezdedir!






20 Mayıs 2015 Çarşamba

NİL'İN ÇORBALARI-2

Yaz gelmek üzere...Artık yavaş yavaş domates alabiliriz pazardan!şehriyeli bol domatesli bu çorbayı da daha sık pişirebiliriz!
   



GEREKLİ MALZEME
2 tane domates
2-3 yemek kasığı zeytinyagı
1 fincan arpa sehriye
1 tatlı kaşığı tarhana
1 fincan haşlanmış yeşil mercimek
Dilerseniz tuz
istediğin kıvama göre istedigin kadar su

YAPILIŞI
Tencereye koyduğunuz zeytinyağında rendelediğiniz domatesleri öldürün ;)
Suyu ve arpa şehriyeyi ilave edin,arpa şehriyeler haşlanınca ayrı bir kasede suda  erittiginiz tarhanayı ve son olarak önceden haşladığınız yeşil mercimekleri ekleyin,hepsi bu!
Afiyet olsun!

Not:Bir gün önceden yaptığınız ve ertesi güne kalan  arpa şehriye çorbasına diger malzemeleri ekleyerek de bu çorbayı yapabilirsiniz!
Not:Içinde yeşil mercimek olan bu çorbayı baklagillerle 8.ay da tanışan bebeginize bu aylardan sonra yedirebilirsiniz diyor doktorlar..

14 Mayıs 2015 Perşembe

NİL'İN ÇORBALARI-1


Nil'e hazırladığım çorbaların neredeyse hepsine kurubaklagil koyuyorum!Kurubaklagiller,et ve yumurta kadar olmasa da birer protein deposu!Ayrıca demir,kalsiyum gibi mineraller açısından da zenginlermis!
Bu çorbada da Nil'in en sevdiği kurubaklagil olan nohut var!Nohut dışındaki diğer malzemeler
Önceden haşladığım organik tavuğun suyu
Pirinç
1 limonun suyu
2 yemek kasığı ev yoğurdu
1 yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Dilerseniz tuz
YAPILIŞI
Tavuk suyuna önceden haşlayıp suyunu süzdüğünüz bir avuç haşlanmış nohutu ve istediginiz yoğunluga göre dilediginiz kadar pirinci koyun ,pirincler pisince bir kasede karıştırdığınız diger malzemelere(yogurt,un,yag,limon,tuz) 1 kepçe çorbanın suyundan ekleyip çırpın ve bu karışımı tekrar tencereye döküp bir taşım daha kaynatın ve tüm aile afiyetle yiyin!
Not 1:Bu çorbaya limon eklemeyip bebeginize 9.aydan itibaren verebilirsiniz,bu halde yedirmek isterseniz 1 yaşını bekleyin diyor doktorlar!
Not 2:Bu çorbayı pirincle degil bulgurla pisirirseniz daha iyi edersiniz!Hem daha besleyici hem daha sağlıklı olur!Ben bu sefer lezzete takıldım,pirincle pisirdim!Tavuksuyuna pirinci daha cok yakıştırdım!




6 Mayıs 2015 Çarşamba

EV YAPIMI DONDURMA

Yazın gelmesini beklemeden,dondurma demeyi beceremeden bütün kış dondurma yiyen Nil'in annesiyle nasıl dondurma yaptığının postudur bu!
     



 Bu dondurmayı yapabilmek için sadece iki malzemeye ihtiyacınız var!
1-)Önceden doğrayıp dondurduğunuz meyve
2-)Süzme yoğurt


Biz muzlu,kivili ve çilekli yaptık!Bazılarına badem,bazılarına damla çikolata koyduk!Blendardan geçirip ikeadan aldığımız dondurmalıklara koyduk!

Dondurmalığınız yoksa plastik bir bardağa çöp şiş çubuğu saplayarak da dondurabilirsiniz!
Dondurma kalıplarına paylaştırdığınız meyveli yoğurtlarınız 2 saat derin dondurucuda kalınca dışarı dondurma olarak çıkacaklar!





Nil tabi ki ilk önce çilekli olanı yemek istedi!Çünkü pembeydi! ;) önce dondurma yapıcağız diye mutfağı alt üst ettik sonra çiçekleri sulamak isterken balkonu toprak içinde bıraktık!sonra akşamüstü keyfine dondurma yiyerek keyif kattık ve mutlu olduk! :)

27 Nisan 2015 Pazartesi

NİL'İN KİTAPLIĞI-1


Nil'in bu aralar en sevdiği ,resimlerine bakmaktan en çok hoşlandığı ,odasına koşup heyecanla alıp okumamızı istedıgi kitapların listesi!
1-Denizin Altında-Tübitak yayınları
2-Çiflikte-Tübitak Yayınları
3-Kötü Köpek Marley--Artemis Yayınları
4--Hayvan yuvaları-İs bankası Yayınları
5-Cesur Bögürtlen-Artemis Yayınları
6-Küçük Beyaz Tavşan-Mandolin yayınları

Bu listedeki kitapların hepsini Nil  kendi seçti,sanırım dünyayı hayvanların gözünden keşfetmeyi
 seviyor!



20 Nisan 2015 Pazartesi

NİL'İN İÇECEKLERİ-SEBZELİ MEYVE SUYU

Bizim buralara en sonunda bahar geldi..Güzel havayla birlikte aklıma daha ferah tarifler düştü.Bloga hiç içecek tarifi koymamışken dün akşamüstü keyfimizi bu içeceği beraber hazırlayarak arttırdık..





GEREKEN MALZEMELER
2 adet salatalık
1 adet elma
1 adet armut
yarım limon
1 avuç taze nane
1 avuç semizotu
1 avuç maydanoz
YAPILIŞI
Limonun kabuklarını tamamen soyun ,katı meyve sıkacagından teker teker sebze ve meyveleri geçirin!
Semizotunuz yoksa yerine ıspanak kullanabilirsiniz.Hatta bu içeceği kışın ıspanak ve brokoliyle de hazırlayabilirsiniz.



Nil'in akşamüstü keyfine bir de tam buğday unlu mini keki eşlik etti.Onu ben Nil uyurken yapmıştım işte tarifi..
GEREKEN MALZEME
3 Yumurta
Yarım su bardağı esmer şeker
Yarım su bardağı pekmez
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tarcin
12-14 kaşık tam bugday unu
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞİ
Malzeme sırasına göre hazırladığınız kek hamurunu minik kek kalıplarına paylastırın ,önceden 180 dereceye ısıttığınız fırınınızda 30-35 dakika pişirin..





NOT:Sevgili anne,bu tarif turunçgiller ailesinden limon icerdiğinden bebeginize vermek için 1 yaşından sonrasını bekleyin diyor doktorlar..