5 Kasım 2014 Çarşamba

IHLAMURLU KEK

Beş çayları yapılırdı eskiden..Saatlerce uğraşılarak hazırlanan ikramlara hoş sohbetler eklenirdi..Özler oldum arkadaşlarımla geçirdiğim kahkalarla şenlenen saatleri..Şikayetimiz hep aynı "evden işe,işten eve"Ben de artık beş çaylarını Nil'le kendime organize ediyorum.Geçtiğimiz haftasonunda kızımla ıhlamurlu kek yaptık,orjinali siyah çayla yapılıyor ama bebekler için zararlı olduğundan biz ıhlamur kullandık...İşte malzemeler..

4 Yumurta
1 Su bardağı şeker(ben pekmez koyuyorum)
3 Su bardağı un(tam buğday unu ile yaparsanız ki biz öyle yaptık o zaman 2,5 su bardağı un koyun)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ıhlamur
3 Çorba kaşığı kakao
1 Paket kabartma tozu(yada karbonat)
1 Paket vanilya
1 Tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı
Fırını 180 dereceye ayarlayın.Yumurta ve şekeri çırpın.Yağı ekleyin,ıhlamuru,kakaoyu,unu ekleyin..Her malzemeden sonra çırpın.En son kabartma tozunuekleyin ve sonra fazla çırpmayın ki kekiniz kabarsın.45 dk pişirin.afiyetle yiyin.







1 Kasım 2014 Cumartesi

ELMALI VE TARÇINLI ÇITIR

Havalar iyice soğudu..Ben de Nil'e mevsimine uygun bir atıştırmalık yaptım...İçinde elma ve tarçın var..Elmanın faydalarını bilmeyen yok artık..İçinde hem C hemde E vitamini olduğu için bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş..Tarçına laf yok zaten..O sanırım her şeye iyi geliyor..O benim göz bebeğim..Kokusu bana hep romantik gelir nedense..


                                         


    MALZEMELER                                                                                                                                    1 Yufka                                                                                                                                               
    4 adet kırmızı elma                                                                                                                                   3-4 kaşık toz şeker (koymayabilirsin)                                                                                                  
  1 tatlı kaşığı tarçın                                                                                                                                      2 yemek kaşığı tereyağı                                                                                                                          
YAPILIŞI                                                                                                                                        Elmaları soyun,rendeleyin.tereyağı ile pişirin,tarçını ilave edin,karışımı yufkanın yarısına koyun,yufkayı katlayın,ince şeritler halinde kesin, Önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişirin.Fırından çıktıklarında yumuşak olmalarına rağmen dışarıda bekleyince çıtırlaşıyorlar..                                                                                                           





Biz çok sevdik tavsiyemizdir...

26 Ekim 2014 Pazar

SAĞLIKLI MUFFİNLER


NİL,ikindi vakti mutlaka bir şeyler atıştırıyor ben de yediği şeylerin sağlıklı olmasına özen gösteriyorum..işte bu yüzden bu muffinleri yaptım,fırında mücverde diyebiliriz tuzlu kek de...

MALZEMELER(6 ADET İÇİN)

1 tane kabak
1 tane havuç
2 yumurta
zeytinyağı
maydanoz
karabiber,tuz
nane
1 çay kaşığı karbonat(kabartma tozu kullanabilirsiniz ama karbonat doğal olanı)
alabildiği kadar tam buğday unu(beyaz un çok zararlı)

YAPILIŞI
Kabağı ve havucu rendeliyoruz diğer malzemelerle karıştırıp önceden ısıttığınız fırında 35 dk pişiriyoruz...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
 








  








18 Ekim 2014 Cumartesi

KIZIMLA TURŞU KURDUK

Kış hazırlıkları Nil'le daha eğlenceli oluyormuş...Bana yardım edecek ve bundan zevk alacak kadar büyüdü sanırım Nil...Önce beraber pazara gittik bunu fotoğraflayamadım çünkü elimiz kolumuz doluydu...sonra aldığımız kornişonları eve getirdik...
                                                     
                                                         

2 kilogramdan yaptık biz..Turşuyu kurmadan önce ben tuzlu sirkeli suyu hazırlarken Nil onlarla bayağı eğlendi...
                                                 

Bu aralar yapmaktan en çok hoşlandığı şeylerden biri şişelerin içine bir şeyler doldurmak,bunu sık sık yapıyoruz hem eğleniyor hem de el becerileri gelişiyor..bu etkinlikten salatalıklarda nasibini aldı...






Nil böyle vakit geçirirken ben de 1 kg kornişon turşu için 1.5 lt tuzlu su hazırladım,tuz oranı için geleneksel bir metot kullandım tuzlu suyun içine yumurtayı atıyorsunuz yumurta yüzerse su tuz yoğunluğu uygundur demektir bir de bu karışıma bir fincan sirke ekledinizmi tamamdır,bizim turşular daha olmadı minumum 3 haftaymış..beklemedeyiz...

3 Ekim 2014 Cuma

EV YOĞURDU NASIL YAPILIR

'Anne sütünden sonra ilk başlanan ek besinlerden biridir yoğurt 'diyor doktorlar...ve başlıyorlar saymaya yoğurdun faydalarını...Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden tutunda sindirimi kolaylaştırmasına kadar bir çok faydası varmış!İşte bu yüzden Nil'e 6.aydan beri düzenli ev yoğurdu yediriyorum.Önceleri babaannemiz yapıyordu bizim için sonra ben aldım bu işi üstüme...

1 Litre sütten yapıyorum,tüketince tekrar yapıyorum.1 litre sütten yapınca yoğurdunuzun tutmama ihtimali olmuyor.1 litre sütü önce kaynatıp sonra 50 dereceye kadar soğutuyorum.İşin sırrı 50 derecede ve maya miktarında.50 dereceye soğuttuğum  süte 2 tepeleme çay kaşığı maya kullanıyorum.Dereceyi ise Nil'in ortam sıcaklığını ve sütün sıcaklığını da ölçebilen ateş ölçeriyle ölçüyorum.Sütü tencereden vakumlu kapaklı  bir borcama boşaltıyorum,borcamı polara sarıp  4 saat uykuya bırakıyorum.4 saat sonunda olan yoğurdu buzdolabına koyup 1 gece bekletip ertesi gün tüketiyoruz...












Biz yoğurdun çok faydasını gördük ,az hastalandık,hastalanınca hemen toparladık,Nil 5 aylıktı ilk dişini çıkardığında,şimdide nerdeyse tamamlandı dişlerimiz...Biz yoğuru çok sevdik çok yedik...

27 Eylül 2014 Cumartesi

BEBEĞİMİN GRİP ÇORBASI

Her şey havaların aniden soğumasıyla başladı önce sayısı artan hapşırıklar kendini gösterdi sonra Nil'i sinir eden burun akıntısı...daha kış başlamadı ama grip kapımızı çaldı,Nil hasta oldu...




Hemen koştum mutfağa kurtarıcı çorbamızı yaptım...
Malzemeler
1 fincan pirinç
1 tane patates
1 havuc
Tavuk kalça 
1 yumurta
1 kaşık un,1 kaşık yoğurt
1 limon
karabiber
Yapılışı
Tavuğu haşladığınız suda pirinci ve rendelediğiniz patatesi ve havucu da haşlayın,yumurta limon un ve yoğurdu ayrı bir yerde çırpın sonradan dahil edin biraz karabiber serpin.






Nil zorda olsa çorbayı içti,ilaçlarını da tabi,2 günde eski haline ve enerjisine geri döndü...





11 Eylül 2014 Perşembe

YİNE YAZI BEKLERİZ...

Bu yazın son tatilinde Selimiye'ye gittik Nil'le...

                                         
  Selimiye'nin henüz bozulmamış muhteşem bir doğası var,Marmaris'e 35 km uzaklıkta hala sakin kalabilmeyi başarmış bir koy...

Biz  Masal Tatil evinde kaldık ve çok sevdik,sadece 4 odası var,önce ev olarak tasarlanmış sonra butik otele çevrilmiş,havuzu,odaları herşey çocukla tatile çok uygun bu yüzden çok rahat ettik...
      .  

  
                                                                                                                                           
Nil hem bahçedeki bu hamağı hemde bu ekmekliği çok sevdi,ev usulü zeytinyağlı yemeklerine de bayıldı...


Bu güzel koltukta da akşamüstü keyfi yaptık,Nil çok sevdiği bademini yerken,kitabımızı okuduk...
Sonra sakladık bu güzel anılarımızı...koyduk kalbimizin en güzel yerine kışın bizi ısıtsın diye...