16 Kasım 2014 Pazar

BEBEKLERE PANCAKE

Bu aralar pek popüler kendisi!Her yerde bir pancake tarifine rastlıyorum.Aslında fransızların krep,bizim akıtma dediğimiz bu tarife uzak değilsiniz.Ben de bu pancake tarifini bebeklere uyarladım.
MALZEMELER
2 yumurta
1 bardak çocuk sütü
1 bardak tam buğday unu
2 yemek kaşığı esmer şeker (yada hurma şurubu yada pekmez)
Yarım paket kabartma tozu(yada 1 çay kaşığı karbonat)
1 yemek kaşığı zeytinyağı (yada 1 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağı)
YAPILIŞI
Malzemelerinizin oda sıcaklığında olması daha iyi sonuç veriyor,bu yüzden yarım saat önceden buzdolabından çıkartın.Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın ardından sıvı malzemeleri sırasıyla ekleyin ve her seferinde çırpın.En son kabartma tozu konmak kaydıyla kuru malzemeleri de ekleyin ve gene çırpın.Ben pişirme sırasında krep tavası kullanıyorum hani çok ince olan şu teflon tavalardan bahsediyorum.Önemli olan tavanızın önceden iyice ısıtılmış olması..ısınan tavaya küçük boy bir kepçeyle yukarıdan yavaşça hamurunuzu akıtıyorsunuz..ve başlıyorsunuz kabarcıkları beklemeye..Kabarcıklar artınca kekini hızlıca ters çeviriyorsun ama dikkat edin diğer yüz daha çabuk pişiyor,yakmayın.Bu işlemi hamur bitene kadar sürdürün.
Ben bu sefer 2 yemek kaşığı kakao ekleyip öyle yaptım sizde kakaolu deneyebilirsiniz,çikolata efekti veriyor.
Her tarifde olduğu gibi el alışkanlığı,yaparken ki duygular farklı sonuçlar doğuruyor!
Özellikle yumurta tüketmekde sorun yaşayan bebeklere bir de bunu deneyin derim!
         

Benim gibi süsleyebilirsiniz çok eğlenceli oluyor yemesi..Bebeğiniz buna uygunsa beraber süslemek de çok eğlenceli oluyor.Bİz gözlerini muz ve kuru üzümden,burnunu bademden,ağzını elmadan,saçlarını havuçdan,kulaklarıni üzümden yaptık,belki fotoğraftan tam anlaşılmaz diye uzun uzun yazdım!afiyet olsun!

13 Kasım 2014 Perşembe

BEBEK KURABİYESİ

Nil'e bebek bisküvisi denen o yapay işlenmiş gıdalardan hiç yedirmedim çünkü içinde bebekler için çok zararlı olan şeker,beyaz un,buğday nişastası gibi yaz yaz bitmeyecek maddeler var, ne kadar üzerlerinde organik,vitaminli de yazsa..işte bu yüzden hep alternatif aradım.Bu tarif de onlardan biri..
MALZEMELER
150 gr tereyagı
2 yumurta
1,5 su bardağı pekmez
yarım paket kabartma tozu
alabildiği kadar tam buğday unu
YAPILIŞI
Tüm malzemeleri birleştirip kurabiye hamuru oluşturun,1-2 saat yaptiginuz hamuru dolapta bekletirsenuz sonra kalıpla şekil vermesi daha kolay oluyor,önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 20-25 dakika pişirin..

               





Yapılış aşamasına Nil 'de dahil olduğu için o aşamayı görüntüleyemedim maalesef.hem bizim için güzel bir etkinlik oldu hem de afiyetle yedik kurabiyelerimizi... 

5 Kasım 2014 Çarşamba

IHLAMURLU KEK

Beş çayları yapılırdı eskiden..Saatlerce uğraşılarak hazırlanan ikramlara hoş sohbetler eklenirdi..Özler oldum arkadaşlarımla geçirdiğim kahkalarla şenlenen saatleri..Şikayetimiz hep aynı "evden işe,işten eve"Ben de artık beş çaylarını Nil'le kendime organize ediyorum.Geçtiğimiz haftasonunda kızımla ıhlamurlu kek yaptık,orjinali siyah çayla yapılıyor ama bebekler için zararlı olduğundan biz ıhlamur kullandık...İşte malzemeler..

4 Yumurta
1 Su bardağı şeker(ben pekmez koyuyorum)
3 Su bardağı un(tam buğday unu ile yaparsanız ki biz öyle yaptık o zaman 2,5 su bardağı un koyun)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ıhlamur
3 Çorba kaşığı kakao
1 Paket kabartma tozu(yada karbonat)
1 Paket vanilya
1 Tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı
Fırını 180 dereceye ayarlayın.Yumurta ve şekeri çırpın.Yağı ekleyin,ıhlamuru,kakaoyu,unu ekleyin..Her malzemeden sonra çırpın.En son kabartma tozunuekleyin ve sonra fazla çırpmayın ki kekiniz kabarsın.45 dk pişirin.afiyetle yiyin.







1 Kasım 2014 Cumartesi

ELMALI VE TARÇINLI ÇITIR

Havalar iyice soğudu..Ben de Nil'e mevsimine uygun bir atıştırmalık yaptım...İçinde elma ve tarçın var..Elmanın faydalarını bilmeyen yok artık..İçinde hem C hemde E vitamini olduğu için bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş..Tarçına laf yok zaten..O sanırım her şeye iyi geliyor..O benim göz bebeğim..Kokusu bana hep romantik gelir nedense..


                                         


    MALZEMELER                                                                                                                                    1 Yufka                                                                                                                                               
    4 adet kırmızı elma                                                                                                                                   3-4 kaşık toz şeker (koymayabilirsin)                                                                                                  
  1 tatlı kaşığı tarçın                                                                                                                                      2 yemek kaşığı tereyağı                                                                                                                          
YAPILIŞI                                                                                                                                        Elmaları soyun,rendeleyin.tereyağı ile pişirin,tarçını ilave edin,karışımı yufkanın yarısına koyun,yufkayı katlayın,ince şeritler halinde kesin, Önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişirin.Fırından çıktıklarında yumuşak olmalarına rağmen dışarıda bekleyince çıtırlaşıyorlar..                                                                                                           





Biz çok sevdik tavsiyemizdir...

26 Ekim 2014 Pazar

SAĞLIKLI MUFFİNLER


NİL,ikindi vakti mutlaka bir şeyler atıştırıyor ben de yediği şeylerin sağlıklı olmasına özen gösteriyorum..işte bu yüzden bu muffinleri yaptım,fırında mücverde diyebiliriz tuzlu kek de...

MALZEMELER(6 ADET İÇİN)

1 tane kabak
1 tane havuç
2 yumurta
zeytinyağı
maydanoz
karabiber,tuz
nane
1 çay kaşığı karbonat(kabartma tozu kullanabilirsiniz ama karbonat doğal olanı)
alabildiği kadar tam buğday unu(beyaz un çok zararlı)

YAPILIŞI
Kabağı ve havucu rendeliyoruz diğer malzemelerle karıştırıp önceden ısıttığınız fırında 35 dk pişiriyoruz...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
 








  








18 Ekim 2014 Cumartesi

KIZIMLA TURŞU KURDUK

Kış hazırlıkları Nil'le daha eğlenceli oluyormuş...Bana yardım edecek ve bundan zevk alacak kadar büyüdü sanırım Nil...Önce beraber pazara gittik bunu fotoğraflayamadım çünkü elimiz kolumuz doluydu...sonra aldığımız kornişonları eve getirdik...
                                                     
                                                         

2 kilogramdan yaptık biz..Turşuyu kurmadan önce ben tuzlu sirkeli suyu hazırlarken Nil onlarla bayağı eğlendi...
                                                 

Bu aralar yapmaktan en çok hoşlandığı şeylerden biri şişelerin içine bir şeyler doldurmak,bunu sık sık yapıyoruz hem eğleniyor hem de el becerileri gelişiyor..bu etkinlikten salatalıklarda nasibini aldı...






Nil böyle vakit geçirirken ben de 1 kg kornişon turşu için 1.5 lt tuzlu su hazırladım,tuz oranı için geleneksel bir metot kullandım tuzlu suyun içine yumurtayı atıyorsunuz yumurta yüzerse su tuz yoğunluğu uygundur demektir bir de bu karışıma bir fincan sirke ekledinizmi tamamdır,bizim turşular daha olmadı minumum 3 haftaymış..beklemedeyiz...

3 Ekim 2014 Cuma

EV YOĞURDU NASIL YAPILIR

'Anne sütünden sonra ilk başlanan ek besinlerden biridir yoğurt 'diyor doktorlar...ve başlıyorlar saymaya yoğurdun faydalarını...Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden tutunda sindirimi kolaylaştırmasına kadar bir çok faydası varmış!İşte bu yüzden Nil'e 6.aydan beri düzenli ev yoğurdu yediriyorum.Önceleri babaannemiz yapıyordu bizim için sonra ben aldım bu işi üstüme...

1 Litre sütten yapıyorum,tüketince tekrar yapıyorum.1 litre sütten yapınca yoğurdunuzun tutmama ihtimali olmuyor.1 litre sütü önce kaynatıp sonra 50 dereceye kadar soğutuyorum.İşin sırrı 50 derecede ve maya miktarında.50 dereceye soğuttuğum  süte 2 tepeleme çay kaşığı maya kullanıyorum.Dereceyi ise Nil'in ortam sıcaklığını ve sütün sıcaklığını da ölçebilen ateş ölçeriyle ölçüyorum.Sütü tencereden vakumlu kapaklı  bir borcama boşaltıyorum,borcamı polara sarıp  4 saat uykuya bırakıyorum.4 saat sonunda olan yoğurdu buzdolabına koyup 1 gece bekletip ertesi gün tüketiyoruz...












Biz yoğurdun çok faydasını gördük ,az hastalandık,hastalanınca hemen toparladık,Nil 5 aylıktı ilk dişini çıkardığında,şimdide nerdeyse tamamlandı dişlerimiz...Biz yoğuru çok sevdik çok yedik...