2 Ocak 2015 Cuma

KIRMIZI BAŞLIKLI MERCİMEK ÇOCUK

Havalar çok soğudu yollar karla kaplandı, biz de yeni yıl tatil planımızı  başka bir tarihe erteledik.Ben de durmadım evde çalıştım  bu 4 günlük tatilde,yeni tarifler üretmek için.
Nil bir kaç gündür öğünler de teklif ettiklerim için "acı acı"demeye başladı,en sevdiği yemeklere bile..sanırım biraz keyfi yok,hani "hasta olucağım galiba hiç ağzımın tadı yok "deriz ya işte öyle Nil'in durumu da bu aralar...
Dün akşam Nil'e şöyle bağışıklık sistemini kuvvetlendircek ne yapayım derken bu tarif doğdu! Bağışıklık sistemi,besleyici derken aklıma yeşil mercimek düştü sonra ben bunun yemeğini değil de köftesini yapayım  Nil'in midesinden önce gözüne gireyim dedim.
Yeşil mercimeğin ne kadar değerli bir besin olduğunu anneler bilir.İçinde demir,kalsiyum etle yarışacak kadar da protein vardır.Yalnız sindirimi zor bir baklagil olduğu için bebeklerinize 8.aydan itibaren vermeyin der doktorlar.Ben Nil'in çorbalarına biraz biraz ekleyerek tanıştırmıştım Nil'i mercimekle..ilk önce kırmızı mercimekle tanıştırmıştım ki kırmızı mercimek daha kolay sindirilir ve daha az gaz yapan bir mercimek türü olduğu için!Gelelim tarifime..
             
         
   Yeşil mercimeği haşladım ve suyunu süzdüm.Patatesi ve 2 tane havuçu da haşladım.(Sakın sebzeleri haşladığız suyu atmayın sonra bu sudan çorba yapıcağız! ) 3 yemek kaşığı zeytinyağı koydum ve baharatları koydum çünkü Nil baharatlardan çok hoşlanıyor!Ben biraz karabiber biraz kimyon biraz nane koydum.

Sonra bu karışımı yağlı kağıda bir kaşık yardımıyla koydum.Siz de isterseniz benim gibi kurabiye kalıplarını da kullanabilirsiniz!

                   

Fırında karışımınız köfte formatına gelene kadar kalşın zaten her şey önceden haşlandığı için çok fırında kalmasına gerek yok! 
Sonra da bòyle benim gibi gülen çocuklar yapabilirsiniz !Bebeğinize bu tarifi 1 yaşından itibaren yedirebilirsiniz..Afiyetle!

29 Aralık 2014 Pazartesi

KARDAN ADAM YAPALIM,BURNUNA HAVUÇ TAKALIM

Bugün yataktan Nil'e hazırlayacağım süprizin planı ve heyecanıyla kalktım.Bu aralar malum her yer kardan adam,noel baba figürleriyle dolu..Nil de rastladığı her kardan adam için heyecanlanmaya devam ediyor..Bizim şehrimize henüz kar yağmadı bu sene.Heyecanla karı ve yeni yılı beklerken ben de Nil'e kardan adam kurabiyesi ve kardan adam pancake i yaptım bu sabah.Sanırım anne olunca üşenmek fiilini hayatımdan çıkardım...
Nil'in kardan adamları görünce ki yüz ifadesi ise herşeye değdi..Bu tarifleri hem yeni yıl için hem de sömestr tatilin de evde istediğiniz figürü yaparak deneyebilirsiniz.Daha önceki postlarda bebek kurabiyesi ve bebekler için pancake tarifimi bu etkinlik için kullanabilirsiniz..









Çocuklar gastronomik açıdan başlangıçta hiç bir yemeği birbirinden ayırt edemeseler de çocuklar en seçici yemek yiyicilerdir.Öğünler de onları memnun etmek zordur işte bu yüzden bebeğiniz için yaptıklarınıza biraz renk belki gülen suratlar eklemeyi denemelisiniz.Her gün aynı öğünleri vermek yerine farklı tarifler denemelisiniz.Mesela illa ki kahvaltı da peynir,yumurta..yemek zorunda değil bebeğiniz..Bugün Nil'in yaptığı gibi içinde o öğünde alması gerekenlerin yer aldığı pancake'i yanında taze sıkılmış portakal suyuyla tüketebilir bebeğiniz...şimdiden kolay gelsin!Afiyet olsun!
Yeni yıl da yeni tariflerle buluşalım!



20 Aralık 2014 Cumartesi

NİL'İN AYAKKABILARI

Ben ilk adım ayakkabılarıyla başlayıp şimdi geldiğimiz döneme kadar(Nil şu an 20 aylık)ayakkabı konusunda çok kafa yoran bir anneyim.Aslında ilk adımlarını atan yeni yürüyen bebek için en iyisi hiç ayakkabı giydirmemekmiş.Doktorlar eller gibi ayakların da en iyi gelişiminin çıplakken olduğunu söylüyorlar.Çıplak ayakla yürümek ayağın şeklinin oluşumunu kuvvetlendiriyormuş.Ancak güvenlik ve soğukdan ,sıcaktan o minik ayakları korumak için bebeğinizin bir çift ayakkabıya ihtiyacı olacaktır.Şimdi ben benim Nil için seçtiklerimi sıralamadan önce bu markaları neden seçtiğimizi yazmak istiyorum.Siz de bebeğiniz için ayakkabı seçerken şunlara dikkat edin.
1-Esnek Taban
Kolay esnemeyen ayakkabılar ayağın doğal hareketiyle çelişir.
2-Düşük Bilek
Yüksek bilekli ayakkabılar ilk adımlar için bebeğinizin eklem hareketlerini zorlayacaktır.
3-Düz tabanlı topuksuz ayakkabılar
Bu maddeyi özellikle kız çocuklarını küçük kadınlara çeviren anneler yüzünden yazıyorum ilk adımlarını atan bebeğinizin şıklığından çok rahatını düşünün.
4-Rahat olmalı
Ayakkabıların bebeğinizin ayağına tam olmasına dikkat edin.Bu ölçme işini bebek ayaktayken yapın parmağınızla ayakkabının önüne basıp büyüklüğü kontrol edin hafif bir mesafe varsa bu iyidir.Ayakkabı aldıktan bir kaç haftada bir kontrol etmeyi unutmayın zira bebeklerin ayakları çok hızlı büyür.
Şimdi gelelim Nil'in ayakkabılarına ..Nil mart doğumlu,1 yaşında yürüdü ve ben bu ayda Nil'e Nike'ın ilk adım ayakkabılarını giydirdim sonraki süreçte yazın ise PEDİPED markasının sandeletlerini giydirdim.Nil'in ayakları büyüdü 21 numarayken Adidasın sıraladığım koşullara uyan bir ayakkabısını denedim ondan da memnun kaldık şimdi Nil 20 aylık ayakları hala minik anca 22 numara olabildi ve KİCKERS markasının hafif ve rahat botlarını giyiyor mevsim kış olduğu için...
Bunlar Nil'in ayakları ve ayakkabıları!Tüm çocuklar birbirinden farklıdır bu yüzden siz ayakkabı seçerken doktorunuza danışın!


8 Aralık 2014 Pazartesi

YULAFLI TAVŞAN KURABİYE

Nil'de artık annesi gibi mutfakdan çıkmıyor,bugün de gene öyle oldu.Onca yorgunluğuma rağmen gene mutfakda zamanın nasıl geçtiğini anlamadım.Kızımla beraber yulaflı tavşan kurabiye yaptık gene rafine beyaz un,şeker ve margarin kullanmadık!içinde bol bol yulaf ezmesi olan bir kurabiye yaptık.Yulaf kalorisi yüksek ,alerji yapma riski düşük ,bol lif içeren bir tahıl ve dünya sağlık örgütüne göre süt,et,yumurtadaki kadar önemli protein içeriyor!Bebeklerinizi ek gıda döneminde tahıl vermeye başladığınız süreçte yulafla tanıştırın sonraki süreçlerde kurabiyeyle tanışma zamanı geldiğinde bu tarifi deneyebilirsiniz.şimdi Nil malzemeleri veriyor.


200 gram doğal yumuşak tereyağı
          2 köy yumurtasının sarısı    
         1/2 su bardağı esmer şeker(yoksa pekmez de kullanabilirsiniz)
                      

1,5 su bardağı yulaf ezmesi


2 su bardağı tam buğday unu
1 paket kabartma tozu yada 1/4 çay kaşığı karbonat
Gelelim yapılışına bu kısmı ben özetleyim tüm malzemeleri birlikte yoğurun unlanmış tezgahta açın dilediğiniz şekli verin önceden 170 dereceye ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin .afiyetle...









4 Aralık 2014 Perşembe

ŞİFA KAYNAĞI :YOK YOK ÇORBASI

Kış geldi.Bizim evde de çorba daha sık pişmeye başladı.Her seferinde Nil'e farklı çorbalar deniyorum bu da onlardan biri.İçinde ne ararsan var.Tarhana var mesela.Tarhananın kış mevsiminde tüketilmesi boşuna değil vücudumuzun mikroplara karşı daha dirençli olmasını sağlıyormuş yetmezmiş gibi mineral yönünden zengin,besin değeri yüksek,sindirimi kolay bir besinmiş o yüzden doktorlar 7.aydan itibaren öneriyor Nil'de tüketiyor.Nohut da var bu çorbada!O da tam bir protein ve demir deposu!Haşlanmış ve suyu süzülmüş nohutu 8.aydan itibaren bebeklerin çorbalarına atabilirsiniz.Gelelim diğer malzemelere ve çorba tarifine.Tüm malzemelerin faydalarını yazarsam çorba tarifine geçemiycem bu gidişle.
MALZEMELER
1 yemek kaşığı ev yapımı erişte
1 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı pirinç
1-2 yemek kaşığı önceden haşlanmış nohut
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tarhana
Yazdan yapılmış ev yapımı domates konservesinden 1 yemek kaşığı
YAPILIŞI
Zeytinyağında domatesleri biraz pişirin.Domatesiniz yoksa kış günü market domatesi yedirceğinize bebeğinize bu adımı atlayın.Tarhana hariç diğer malzemeleri tencereye koyun suda haşlayın.Tarhanayı ayrı bir yerde suda eritin ve tencereye onu da dahil edin.Bebeğinizle birlikte siz de tüketicekseniz sizinkine tuz koyabilirsiniz.Deneyin !Biz çok sevdik!Afiyet olsun.












26 Kasım 2014 Çarşamba

FIRINDA KABAK MÜCVER

Aslında yeşil kabak mevsimi değil ama yine de bu tarifi paylaşmak istedim eğer bebeğinize yedirmeyi düşünüyorsanız yeşil kabağın çıkmasını bekleyin derim.Bu tarifi ben sık sık yapıyorum çünkü ailedeki herkes tarafindan sevilerek yeniyor hem Nil yiyebiliyor hem de biz.Bu tarifin içinde yumurtanin hem sarisi hemde beyazi ve un olduğu için 1 yaşından büyük bebekler tüketebilir diyor uzmanlar.
MALZEMELER
2 Kabak
1 HAvuç
2 Yumurta
2-3 yemek kaşığı un(Nil için tam buğday unu kullaniyorum)
1/2 çay bardagi zeytinyagi
Beyaz peynir
Maydanoz
Dereotu
Tazesogan(bebek tüketicekse koymayabilirsin)
Tuz-Karabiber-Pulbiber(gene bebek tüketicekse hic bir baharati koymayin,tuz dahil!)
1 paket kabartma tozu yada 1/2 cay kasigi karbonat
YAPILISI
Kabaklari ve havucu soyun,rendeleyin suyunu sıkın.Daha sonra yeşil malzemelerinizi yikayin kurulayin ince ince dograyin.Peyniri ezin.Yumurtalari ekleyin.Unu da ekleyin.Bütün malzemeleri karıştırin en son kabartma tozu olmak kaydiyla. Kek kivami elde ettikten sonra (bu kivam icin ununuzu arttirip azaltabilirsiniz)fırına girebilcek tek bir kaba yada benim gibi ayri ayri kaplara dökün üzerine çörek otu yada susam serpebilirsiniz.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 -35 dakika pisirin.Afiyet olsun!







22 Kasım 2014 Cumartesi

BEBEĞİMİN MUHALLEBİLERİ-İRMİKLİ MUHALLEBİ

Bu tarif aslında hem büyüklere hem küçüklere..Kahvaltı öğününe alternatif arayanlara,diyet yapanlara da çok uygun.Bu tatlının ana unsuru irmik.İrmik,makarnanın hammaddesi.Durum buğdayından yapılır,diğer buğday türlerine göre çok zengin içeriği var.Ben tahılların da protein kadar gerekli olduğunu düşünenlerdenim bu yüzden kaliteli karbonhidratları Nil'in öğünlerinden eksik etmiyorum.İrmiği de 7.aydan beri çorbalarına ekliyorum.Bu tarifi ise ben sütle yaptım ve şeker yerine portakal suyu kullandim çünkü Nil artık 20 aylık ve bu besinleri tüketebiliyor.Eğer bebeğiniz 12.aydan küçükse süt yerine su,portakal suyu yerine pekmez kullanabilirsiniz.Bu besinler alerjik reaksiyona sebep olduğu için bebeklere 12.aydan önce önerilmiyor.Öyle söylüyor doktorlar..Gelelim malzemelere..
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı irmik
1 tatli kaşığı tereyaği
1 portakal
3 yemek kaşığı pekmez
Dilediğiniz kuru meyveler
İstersen vanilya özü
Yapılişı
Süt,irmik ve yağı bir tencereye koyup muhallebi kıvamini alincaya kadar pişirin.Bu esnada 1 portakalin suyunu sıkın içine dilediğiniz kuru meyveyi koyun biraz yumuşasınlar.Başka bir tencerenin içine pekmezi,vanilyayi dilersen çubuk tarçını ve yumuşayan portakal suyundaki meyvelerinizi portakal suyuyla beraber koyun bir kaç dakika kaynasın bu karışimınızı pişen muhallebinizin üstüne yemeden önce dökün.afiyetle yiyin..