18 Ocak 2015 Pazar
SÜTE ,YUMURTAYA ALERJİSİ OLAN BEBEĞE TARİFLER-BEBEĞİNİZİN İLK KEKİ
Bu kek tarifini hem yumurtaya-süte alerjisi olan bebekler için hem de daha inek sütüyle,yumurtanın tamamıyla tanışmamış bebekler için hazırladım.Anneler bilirler 0-3 yaş aralığındaki bazı bebekler yumurta proteinine ,inek sütü proteinine karşı alerji geliştiriyor.Biz Nil'de böyle bir durum yaşamadık ama çevremde yaşayan arkadaşlarım olmuştu.Annelerin ,yumurta yada süt yasağı olan bebeklerine tarif bulmak da zorlandıklarını gözlemlemiştim işte bu tarif onlar için!
Gereken Malzeme
1 su bardağı elma suyu
1 çay bardağı pekmez
1/2 çay bardağı ince kıyılmış kuru üzüm
3/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı tam buğday unu
1/2 bardak ince doğranmış hurma (ya da gün kurusu kayısı)
1/2 paket kabartma tozu
dilerseniz ceviz kırığı
Fırınınızı önceden 170 dereceye ısıtın en son kuru malzemeleri ekleyerek tüm malzemeleri karıştırın,kek kalıbınıza dökün,pişme süresi fırından fırına farklılık gösterir bu nedenle pişip pişmediğini kontrol altında tutun(ben tam buğday unu kullandığım için benim kekimin pişme süresi biraz uzuyor,45-50 dakika)
Afiyet olsun.
not:standart bir kek kalıbı için(siz de yemek isterseniz) ölçüleri 2 katına çıkartın!
10 Ocak 2015 Cumartesi
PARMAK YİYECEKLER
Başparmak ile işaret parmağı arasında bir cisme pozisyon verip tutma becerisi çoğu bebekte 9 ile 12.aya kadar gelişmezmiş zannetmeyin ki daha önceki süreçte kendilerini beslemezler.7. aydan itibaren bazı bebekler besini( çoğu zaman ekmek olur bu bizim toplumumuzda)yumruğunun içinde tutarken kemirmeye çalışırlar,rastlamışsınızdır.(Rastlamadıysanız da bebek sahibi olunca bebeğinizin avuç içindeki besini yemeye uğraşırken ki çabasına gülümserken beni hatırlayın)
Besinleri tutma becerisi kazanmış bir bebek annesine mutlu anlar kadar keyifsiz anlarda yaşatabilir!Kazandığı beceriyi ,yutmaması gereken besinleri ağzına götürerek kullanmasına izin vermeyin!
Parmak besinleri idare etmeyi öğrenmek bebekler için mama sandalyesinde özgürlük anlamına gelir!Bebeğinizin bu konuda teşvik edin,besinlere dokunsun,yemekten ve beslenme saatlerinden zevk alsın!Tek başlarına yapmasına izin vermezseniz ileride kendini besleyebilecek zamanı çok geçse de hep dışarıdan yardım beklerler.
İlk parmak besin olmayı hakkedecek besinler bebeğin dişetleri arasında dolaştırdıktan sonra yutabilir hale getirebileceği besinlerden seçilmeliymiş!Bu besinleri seçtikten sonra bebeğinizin çiğnemesine uygun olacak şekilde kesin!Sert olanları bezelye büyüklüğünde yumuşak olanları misket büyüklüğünde kesmeniz gerekir.
Gelelim Nil'in hangi parmak besinleri tükettiğine..
1-Tam buğday unundan yapılmış ekmekler,bagetler,krakerler
2-Küçük doğal peynir parçaları
3-Muz parçaları
4-Armut parçaları
5-Patates
6-Brokoli
7-Makarna
8-Pancake
9-Balkabağı
10-Havuç
Bebeğiniz için yiyebileceği sebzeleri seçip parmak şeklinde kesip buharda haşlayabilirsiniz yada 1 yaş sonrasında (azı dişleri en erken ilk bir yaşın sonlarına doğru çıkarlar ve bebekler azı dişleri çıktıktan sonra gerçekten çiğneyebilirler!İlk çıkan dişler sadece ısırmak içindir,çiğnemeye yaramazlar!)biraz zeytinyağı sürüp yağlı kağıda koyup fırınlayabilirsiniz.
Parmak besinleri kırılmaz bir tabak üzerine (şehrinizde ikea varsa koşun alın derim) yada direk mama sandalyesinin üzerine bir kaç tane olaca şekilde koyun,çok koymayın,bebek yedikçe yenilerini eklersiniz.Diğer yemeklerde olduğu gibi parmak besinleri de mama sandalyesinde otururken verin!Seçtiğiniz besinlerin mısır,fındık,bezelye gibi soluk borusuna kolay kaçabilecek formatta olmamasına ,bebeğinizin ayına uygun olmasına dikkat edin.
Bu yazdıklarım ve sıraladıklarım benim Nil için önce okuyup araştırdıklarım sonra Nil'le uyguladıklarımız!Her çocuk birbirinden farklıdır!Paylaştıklarımı uygulamadan siz gene doktorunuza danışın.
Besinleri tutma becerisi kazanmış bir bebek annesine mutlu anlar kadar keyifsiz anlarda yaşatabilir!Kazandığı beceriyi ,yutmaması gereken besinleri ağzına götürerek kullanmasına izin vermeyin!
Parmak besinleri idare etmeyi öğrenmek bebekler için mama sandalyesinde özgürlük anlamına gelir!Bebeğinizin bu konuda teşvik edin,besinlere dokunsun,yemekten ve beslenme saatlerinden zevk alsın!Tek başlarına yapmasına izin vermezseniz ileride kendini besleyebilecek zamanı çok geçse de hep dışarıdan yardım beklerler.
İlk parmak besin olmayı hakkedecek besinler bebeğin dişetleri arasında dolaştırdıktan sonra yutabilir hale getirebileceği besinlerden seçilmeliymiş!Bu besinleri seçtikten sonra bebeğinizin çiğnemesine uygun olacak şekilde kesin!Sert olanları bezelye büyüklüğünde yumuşak olanları misket büyüklüğünde kesmeniz gerekir.
Gelelim Nil'in hangi parmak besinleri tükettiğine..
1-Tam buğday unundan yapılmış ekmekler,bagetler,krakerler
2-Küçük doğal peynir parçaları
3-Muz parçaları
4-Armut parçaları
5-Patates
6-Brokoli
7-Makarna
8-Pancake
9-Balkabağı
10-Havuç
Bebeğiniz için yiyebileceği sebzeleri seçip parmak şeklinde kesip buharda haşlayabilirsiniz yada 1 yaş sonrasında (azı dişleri en erken ilk bir yaşın sonlarına doğru çıkarlar ve bebekler azı dişleri çıktıktan sonra gerçekten çiğneyebilirler!İlk çıkan dişler sadece ısırmak içindir,çiğnemeye yaramazlar!)biraz zeytinyağı sürüp yağlı kağıda koyup fırınlayabilirsiniz.
Parmak besinleri kırılmaz bir tabak üzerine (şehrinizde ikea varsa koşun alın derim) yada direk mama sandalyesinin üzerine bir kaç tane olaca şekilde koyun,çok koymayın,bebek yedikçe yenilerini eklersiniz.Diğer yemeklerde olduğu gibi parmak besinleri de mama sandalyesinde otururken verin!Seçtiğiniz besinlerin mısır,fındık,bezelye gibi soluk borusuna kolay kaçabilecek formatta olmamasına ,bebeğinizin ayına uygun olmasına dikkat edin.
Bu yazdıklarım ve sıraladıklarım benim Nil için önce okuyup araştırdıklarım sonra Nil'le uyguladıklarımız!Her çocuk birbirinden farklıdır!Paylaştıklarımı uygulamadan siz gene doktorunuza danışın.
7 Ocak 2015 Çarşamba
EVDE BİR PEYNİR YAPMADIĞIM KALMIŞTI!
Nil doğduğundan beri hatta hamilelik sürecinden beri hangi besin sağlıklı,hangisi organik,nasıl evde doğal katkısız gıdalar yapılır bunların peşindeyim!Bir kaç gündür de evde nasıl kolay sağlıklı peynir yapılır onun araştırmasındaydım.Evde lor peyniri nasıl yapılır derken bu esnada karşılaştıklarım ve okuduklarım konusunda dehşete düştüm!
Meğer en yüksek bakteri riski taşıyan gıdalardan biri o pazarlarda ,marketlerde açıkta yalnızca bir streç filme sarılmış lor,çökelek diye satın aldığımız peynirlermiş!Bakteri riskinin asıl sebebi açıkta satılmaları değil meğer süt fabrikasına geldiğinde bakterilerin çoğalması sonucunda asitliği yükselmiş sütler pastörize edildiğinde çökermiş,süt fabrikasının hiç bir işine yaramayacak bu bozulmuş sütlerden hafifçe ısıtılarak lor ,çökelek peyniri yapılırmış,bu peynirlerde de her türlü mikroorganizma bulunurmuş!Çok korkuttum biliyorum ama ben de çok endişelendim!Bu peynirleri tüketirken nereden aldığımıza, markasına daha çok dikkat etmemiz gerektiğini düşündüm!
İyi şeylerle de karşılaştım tabii..Lor peynirinin yumurta kadar değerli olduğunu okudum!Lor peyniri peynir alt suyundan yapıldığı için biyolojik değeri yumurtadan bile fazlaymış!Yumurtaya alerjisi olan biri lor peyniri tüketerek ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin bir kısmını karşılayabilirmiş!
işte bu kadar değerli bir gıdayı evde sağlıklı koşullarda yapmasam olmazdı ,bu kadar kolay olduğunu bilsem daha önce kesinlikle denerdim!
Ben 1 litre sütten yaptım, 1 portakal büyüklüğünde peynir elde ettim!
1 litre sütü 80 dereceye kadar kaynattım.(Sütün sıcaklığını Nil'in ateş ölçeri ile ölçttüm) Kaynayan sütü kestirmek için limon suyu yada sirke kullanıyoruz!Ben limon suyu kullandım!1 litre süt için 1 yemek kaşığı sirke yada 2.5 yemek kaşığı limon suyu kullanabilirsiniz!Süt hemen kesiliyor ve topaklanma başlıyor!
Fotoğrafta gördüğünüz gibi süt topaklanacak bu topakları kevgirle temiz bir tülbente alın ,tülbenti sıkın,bağlayın,iyice süzülsün,biraz oda sıcaklığında beklesin, sıkıştırıp buzdolabına koyun,1 gece de dolapta bekletin!
Ertesi gün peynirinize kavuştuğunuz da isterseniz tuzlayın isterseniz baharatlayın,zeytinyağına yatırın yada benim gibi çörek otuyla tüketin,bu arada eskiler çörek otunu, evde yaptıkları peynire nazar değmesin diye serperlermiş !Ben de serptim peynirime!
Nil hanıma da böyle servis ettim!
Meğer en yüksek bakteri riski taşıyan gıdalardan biri o pazarlarda ,marketlerde açıkta yalnızca bir streç filme sarılmış lor,çökelek diye satın aldığımız peynirlermiş!Bakteri riskinin asıl sebebi açıkta satılmaları değil meğer süt fabrikasına geldiğinde bakterilerin çoğalması sonucunda asitliği yükselmiş sütler pastörize edildiğinde çökermiş,süt fabrikasının hiç bir işine yaramayacak bu bozulmuş sütlerden hafifçe ısıtılarak lor ,çökelek peyniri yapılırmış,bu peynirlerde de her türlü mikroorganizma bulunurmuş!Çok korkuttum biliyorum ama ben de çok endişelendim!Bu peynirleri tüketirken nereden aldığımıza, markasına daha çok dikkat etmemiz gerektiğini düşündüm!
İyi şeylerle de karşılaştım tabii..Lor peynirinin yumurta kadar değerli olduğunu okudum!Lor peyniri peynir alt suyundan yapıldığı için biyolojik değeri yumurtadan bile fazlaymış!Yumurtaya alerjisi olan biri lor peyniri tüketerek ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin bir kısmını karşılayabilirmiş!
işte bu kadar değerli bir gıdayı evde sağlıklı koşullarda yapmasam olmazdı ,bu kadar kolay olduğunu bilsem daha önce kesinlikle denerdim!
Ben 1 litre sütten yaptım, 1 portakal büyüklüğünde peynir elde ettim!
1 litre sütü 80 dereceye kadar kaynattım.(Sütün sıcaklığını Nil'in ateş ölçeri ile ölçttüm) Kaynayan sütü kestirmek için limon suyu yada sirke kullanıyoruz!Ben limon suyu kullandım!1 litre süt için 1 yemek kaşığı sirke yada 2.5 yemek kaşığı limon suyu kullanabilirsiniz!Süt hemen kesiliyor ve topaklanma başlıyor!
Fotoğrafta gördüğünüz gibi süt topaklanacak bu topakları kevgirle temiz bir tülbente alın ,tülbenti sıkın,bağlayın,iyice süzülsün,biraz oda sıcaklığında beklesin, sıkıştırıp buzdolabına koyun,1 gece de dolapta bekletin!
Ertesi gün peynirinize kavuştuğunuz da isterseniz tuzlayın isterseniz baharatlayın,zeytinyağına yatırın yada benim gibi çörek otuyla tüketin,bu arada eskiler çörek otunu, evde yaptıkları peynire nazar değmesin diye serperlermiş !Ben de serptim peynirime!
Nil hanıma da böyle servis ettim!
2 Ocak 2015 Cuma
KIRMIZI BAŞLIKLI MERCİMEK ÇOCUK
Havalar çok soğudu yollar karla kaplandı, biz de yeni yıl tatil planımızı başka bir tarihe erteledik.Ben de durmadım evde çalıştım bu 4 günlük tatilde,yeni tarifler üretmek için.
Nil bir kaç gündür öğünler de teklif ettiklerim için "acı acı"demeye başladı,en sevdiği yemeklere bile..sanırım biraz keyfi yok,hani "hasta olucağım galiba hiç ağzımın tadı yok "deriz ya işte öyle Nil'in durumu da bu aralar...
Dün akşam Nil'e şöyle bağışıklık sistemini kuvvetlendircek ne yapayım derken bu tarif doğdu! Bağışıklık sistemi,besleyici derken aklıma yeşil mercimek düştü sonra ben bunun yemeğini değil de köftesini yapayım Nil'in midesinden önce gözüne gireyim dedim.
Yeşil mercimeğin ne kadar değerli bir besin olduğunu anneler bilir.İçinde demir,kalsiyum etle yarışacak kadar da protein vardır.Yalnız sindirimi zor bir baklagil olduğu için bebeklerinize 8.aydan itibaren vermeyin der doktorlar.Ben Nil'in çorbalarına biraz biraz ekleyerek tanıştırmıştım Nil'i mercimekle..ilk önce kırmızı mercimekle tanıştırmıştım ki kırmızı mercimek daha kolay sindirilir ve daha az gaz yapan bir mercimek türü olduğu için!Gelelim tarifime..
Sonra bu karışımı yağlı kağıda bir kaşık yardımıyla koydum.Siz de isterseniz benim gibi kurabiye kalıplarını da kullanabilirsiniz!
Nil bir kaç gündür öğünler de teklif ettiklerim için "acı acı"demeye başladı,en sevdiği yemeklere bile..sanırım biraz keyfi yok,hani "hasta olucağım galiba hiç ağzımın tadı yok "deriz ya işte öyle Nil'in durumu da bu aralar...
Dün akşam Nil'e şöyle bağışıklık sistemini kuvvetlendircek ne yapayım derken bu tarif doğdu! Bağışıklık sistemi,besleyici derken aklıma yeşil mercimek düştü sonra ben bunun yemeğini değil de köftesini yapayım Nil'in midesinden önce gözüne gireyim dedim.
Yeşil mercimeğin ne kadar değerli bir besin olduğunu anneler bilir.İçinde demir,kalsiyum etle yarışacak kadar da protein vardır.Yalnız sindirimi zor bir baklagil olduğu için bebeklerinize 8.aydan itibaren vermeyin der doktorlar.Ben Nil'in çorbalarına biraz biraz ekleyerek tanıştırmıştım Nil'i mercimekle..ilk önce kırmızı mercimekle tanıştırmıştım ki kırmızı mercimek daha kolay sindirilir ve daha az gaz yapan bir mercimek türü olduğu için!Gelelim tarifime..
Yeşil mercimeği haşladım ve suyunu süzdüm.Patatesi ve 2 tane havuçu da haşladım.(Sakın sebzeleri haşladığız suyu atmayın sonra bu sudan çorba yapıcağız! ) 3 yemek kaşığı zeytinyağı koydum ve baharatları koydum çünkü Nil baharatlardan çok hoşlanıyor!Ben biraz karabiber biraz kimyon biraz nane koydum.
29 Aralık 2014 Pazartesi
KARDAN ADAM YAPALIM,BURNUNA HAVUÇ TAKALIM
Bugün yataktan Nil'e hazırlayacağım süprizin planı ve heyecanıyla kalktım.Bu aralar malum her yer kardan adam,noel baba figürleriyle dolu..Nil de rastladığı her kardan adam için heyecanlanmaya devam ediyor..Bizim şehrimize henüz kar yağmadı bu sene.Heyecanla karı ve yeni yılı beklerken ben de Nil'e kardan adam kurabiyesi ve kardan adam pancake i yaptım bu sabah.Sanırım anne olunca üşenmek fiilini hayatımdan çıkardım...
Çocuklar gastronomik açıdan başlangıçta hiç bir yemeği birbirinden ayırt edemeseler de çocuklar en seçici yemek yiyicilerdir.Öğünler de onları memnun etmek zordur işte bu yüzden bebeğiniz için yaptıklarınıza biraz renk belki gülen suratlar eklemeyi denemelisiniz.Her gün aynı öğünleri vermek yerine farklı tarifler denemelisiniz.Mesela illa ki kahvaltı da peynir,yumurta..yemek zorunda değil bebeğiniz..Bugün Nil'in yaptığı gibi içinde o öğünde alması gerekenlerin yer aldığı pancake'i yanında taze sıkılmış portakal suyuyla tüketebilir bebeğiniz...şimdiden kolay gelsin!Afiyet olsun!
Nil'in kardan adamları görünce ki yüz ifadesi ise herşeye değdi..Bu tarifleri hem yeni yıl için hem de sömestr tatilin de evde istediğiniz figürü yaparak deneyebilirsiniz.Daha önceki postlarda bebek kurabiyesi ve bebekler için pancake tarifimi bu etkinlik için kullanabilirsiniz..
Yeni yıl da yeni tariflerle buluşalım!
20 Aralık 2014 Cumartesi
NİL'İN AYAKKABILARI
Ben ilk adım ayakkabılarıyla başlayıp şimdi geldiğimiz döneme kadar(Nil şu an 20 aylık)ayakkabı konusunda çok kafa yoran bir anneyim.Aslında ilk adımlarını atan yeni yürüyen bebek için en iyisi hiç ayakkabı giydirmemekmiş.Doktorlar eller gibi ayakların da en iyi gelişiminin çıplakken olduğunu söylüyorlar.Çıplak ayakla yürümek ayağın şeklinin oluşumunu kuvvetlendiriyormuş.Ancak güvenlik ve soğukdan ,sıcaktan o minik ayakları korumak için bebeğinizin bir çift ayakkabıya ihtiyacı olacaktır.Şimdi ben benim Nil için seçtiklerimi sıralamadan önce bu markaları neden seçtiğimizi yazmak istiyorum.Siz de bebeğiniz için ayakkabı seçerken şunlara dikkat edin.
1-Esnek Taban
Kolay esnemeyen ayakkabılar ayağın doğal hareketiyle çelişir.
2-Düşük Bilek
Yüksek bilekli ayakkabılar ilk adımlar için bebeğinizin eklem hareketlerini zorlayacaktır.
3-Düz tabanlı topuksuz ayakkabılar
Bu maddeyi özellikle kız çocuklarını küçük kadınlara çeviren anneler yüzünden yazıyorum ilk adımlarını atan bebeğinizin şıklığından çok rahatını düşünün.
4-Rahat olmalı
Ayakkabıların bebeğinizin ayağına tam olmasına dikkat edin.Bu ölçme işini bebek ayaktayken yapın parmağınızla ayakkabının önüne basıp büyüklüğü kontrol edin hafif bir mesafe varsa bu iyidir.Ayakkabı aldıktan bir kaç haftada bir kontrol etmeyi unutmayın zira bebeklerin ayakları çok hızlı büyür.
Şimdi gelelim Nil'in ayakkabılarına ..Nil mart doğumlu,1 yaşında yürüdü ve ben bu ayda Nil'e Nike'ın ilk adım ayakkabılarını giydirdim sonraki süreçte yazın ise PEDİPED markasının sandeletlerini giydirdim.Nil'in ayakları büyüdü 21 numarayken Adidasın sıraladığım koşullara uyan bir ayakkabısını denedim ondan da memnun kaldık şimdi Nil 20 aylık ayakları hala minik anca 22 numara olabildi ve KİCKERS markasının hafif ve rahat botlarını giyiyor mevsim kış olduğu için...
Bunlar Nil'in ayakları ve ayakkabıları!Tüm çocuklar birbirinden farklıdır bu yüzden siz ayakkabı seçerken doktorunuza danışın!
1-Esnek Taban
Kolay esnemeyen ayakkabılar ayağın doğal hareketiyle çelişir.
2-Düşük Bilek
Yüksek bilekli ayakkabılar ilk adımlar için bebeğinizin eklem hareketlerini zorlayacaktır.
3-Düz tabanlı topuksuz ayakkabılar
Bu maddeyi özellikle kız çocuklarını küçük kadınlara çeviren anneler yüzünden yazıyorum ilk adımlarını atan bebeğinizin şıklığından çok rahatını düşünün.
4-Rahat olmalı
Ayakkabıların bebeğinizin ayağına tam olmasına dikkat edin.Bu ölçme işini bebek ayaktayken yapın parmağınızla ayakkabının önüne basıp büyüklüğü kontrol edin hafif bir mesafe varsa bu iyidir.Ayakkabı aldıktan bir kaç haftada bir kontrol etmeyi unutmayın zira bebeklerin ayakları çok hızlı büyür.
Şimdi gelelim Nil'in ayakkabılarına ..Nil mart doğumlu,1 yaşında yürüdü ve ben bu ayda Nil'e Nike'ın ilk adım ayakkabılarını giydirdim sonraki süreçte yazın ise PEDİPED markasının sandeletlerini giydirdim.Nil'in ayakları büyüdü 21 numarayken Adidasın sıraladığım koşullara uyan bir ayakkabısını denedim ondan da memnun kaldık şimdi Nil 20 aylık ayakları hala minik anca 22 numara olabildi ve KİCKERS markasının hafif ve rahat botlarını giyiyor mevsim kış olduğu için...
Bunlar Nil'in ayakları ve ayakkabıları!Tüm çocuklar birbirinden farklıdır bu yüzden siz ayakkabı seçerken doktorunuza danışın!
8 Aralık 2014 Pazartesi
YULAFLI TAVŞAN KURABİYE
Nil'de artık annesi gibi mutfakdan çıkmıyor,bugün de gene öyle oldu.Onca yorgunluğuma rağmen gene mutfakda zamanın nasıl geçtiğini anlamadım.Kızımla beraber yulaflı tavşan kurabiye yaptık gene rafine beyaz un,şeker ve margarin kullanmadık!içinde bol bol yulaf ezmesi olan bir kurabiye yaptık.Yulaf kalorisi yüksek ,alerji yapma riski düşük ,bol lif içeren bir tahıl ve dünya sağlık örgütüne göre süt,et,yumurtadaki kadar önemli protein içeriyor!Bebeklerinizi ek gıda döneminde tahıl vermeye başladığınız süreçte yulafla tanıştırın sonraki süreçlerde kurabiyeyle tanışma zamanı geldiğinde bu tarifi deneyebilirsiniz.şimdi Nil malzemeleri veriyor.
200 gram doğal yumuşak tereyağı
2 köy yumurtasının sarısı
1/2 su bardağı esmer şeker(yoksa pekmez de kullanabilirsiniz)
1,5 su bardağı yulaf ezmesi
2 su bardağı tam buğday unu
1 paket kabartma tozu yada 1/4 çay kaşığı karbonat
Gelelim yapılışına bu kısmı ben özetleyim tüm malzemeleri birlikte yoğurun unlanmış tezgahta açın dilediğiniz şekli verin önceden 170 dereceye ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin .afiyetle...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)