22 Şubat 2015 Pazar

GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ -KAHVALTI

İste bu yüzden bu tarifi hazırladım,özellikle kahvaltı yapmadan okula giden çocuklar,çalışan hamile anneler,çalışan emziren anneler ya da klasik kahvaltı yapmaktan sıkılanlar için!Çünkü bizler kahvaltıya zaman ayıramayanlar,saçma sapan şeylerle karnını doyuranlar:çok yanlış yapiyoruz çook!Kahvaltı,uzun saatler sonrasında yenilen ilk öğün olması nedeniyle çok önemli!Uyanır uyanmaz vücudun gereksinimi olan tüm besinleri alıp,güne hazır hale gelmemiz gerekiyormuş!Kahvaltının,insan vücudunun ihtiyacı olan temel besin gruplarını içermesi gerekirmiş!iste bu cümle bakın bana neler yaptırdı!

           




Bu tarifi kalkıp sabahın köründe hazırlamanız mümkün değil tabii ki!O yüzden akşamdan benim gibi hazırlayıp buzdolabına koyarsanız sabah kalktığınızda ihtiyacınız olan tüm besinleri içeren hem sağlıklı hem de doyurucu bir kahvaltınız olur!
Gereken Malzemeler
Muhallebisi için,
Yarım su bardağı irmik
2 su bardağı süt
1 portakalın suyu
1 kibrit kutusu kadar tereyağı
Bu malzemelerin tümünü bir tencereye koyun ve muhallebi kıvamına gelinceye 
kadar pişirin!
Ara Malzemeler
2-3 tane ceviz
isterseniz biraz badem
kuru üzüm
yulaf kepeği yada yulaflı müsli
sevdiğin meyveler
Ben bu malzemelere ek olarak bir gün önce tam buğday unundan yaptığım kakaolu,pekmezli keki de kullandım.Cevizleri,bademleri ve keki rondadan geçirip bir sıra  muhallebi  bir sıra rondodan geçirtigim malzemeler olacak şekilde doldurdum bardağımı!Üzerine de yulaf kepeği,kuru üzüm ve çilek koydum!Çocuklar için hazırlayacaksanız(ki bence mutlaka deneyin şekersiz ama lezzetli bu tarifi) biraz bitter çikolatada koyabilirsiniz!


Afiyetle,güne zinde başlayın!



16 Şubat 2015 Pazartesi

ENERJİ DEPOSU MİNİK KUŞ



 Abur cubura doğal,lezzetli bir alternatif bu tarif!Enerji dolu bu kuşu yiyen çocuklar adeta uçuyor!Özellikle kış aylarında bağışıklığı kuvvetlendirsin,enerji versin diye yapılabilir!Çünkü içinde 1 su bardağı havuç var!Havuçda da bağışıklık sistemini güçlendiren A,C vitaminleri var!Havuç dışındaki malzemeler:
2 su bardağı bayat ekmek
2 tatlı kaşığı kakao
3/4 su bardağı rondadan gecmis ceviz içi
1/2 çay bardağı süt
5 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı tereyağı

     

                 Havuçlarınızı rondodan geçirin.Yapışmaz bir tavada tereyaginda havuclar yumusayincaya                    kadar pisirin.


                                              Bayat ekmeklerinizi de rondodan   geçirin!
               

               3/4 su bardağı öğütulmus ceviz elde etmek icin cevizleri de rondodan gecirin..

Büyük bir kase içinde tüm malzemeleri birleştirin,isterseniz minik toplar yapın,
             

 İsterseniz bizim gibi kuş yapın!Biz   kuşun gagasını ve kanatlarını sarı elmadan,gözlerini damla çikolatadan,tüylerini havuçtan yaptık sonra da afiyetle yedik ;)

11 Şubat 2015 Çarşamba

KAHVALTI ÖĞÜNÜNE ALTERNATİF-YUMURTALI EKMEK

Bu tarifi bilmeyen anne yoktur ya da en azindan benim gibi yumurtali ekmegi cok güzel yapan bir anneannesi vardır!Anneannemin yumurtali ekmeklerinin güzelligi bahceli evinde,erik agacının dibinde sevgiyle yaptigi ve simdi düşündugumde biraz fazla yağlı oldugu icindi!Ben de aslinda besleyici olan bu tarifi daha az yagla nasil yaparim ve bebeklere nasil uyarlarim diye düsundum ve bu tarif cikti!
       

Gereken Malzeme
2 yumurta
yarim su bardagi süt
2 yemek kasigi zeytinyagi
Bebeginiz icin sodyumu azaltilmis tam bugday ekmegi (Bayat ekmekleri de değerlendirebilirsiniz)
Dilersen karabiber ve tuz
Bu malzemeler 4-5 ekmek dilimi için
       

Derin bir kasede yumurta,süt ve yagi çırpin,ekmekleri bu karışıma yatırın,karışımı önceden ısıttığınız yağsız,yapışmaz bir tavada arkalı önlü kızartın!Hem çok lezzetli hem de çok besleyici bir kahvaltı!Çünkü içinde insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran (Anne sütünden sonra) yumurta var ve yumurta bebekler,çocuklar için çok degerli,8.aydan beri önce yumurta sarısiyla 1 yasindan sonra beyaziyla da tanisan Nil'e alerjisi olmadigi icin her sabah yediriyorum!Çünkü yumurta çocukların zihinsel+bedensel gelisimlerini arttırıyor!Nil her gün yemekten sıkılmasın diye de böyle farklı tarifler ve sunumlar deniyorum!
   
   

Nil bu tabağı yaninda bir bardak portakal suyu içerek eğlenerek yedi,bitirdi!Ben de yemeğini yiyen çocuğun annesi olarak huzurla onu seyrettim ;) 

6 Şubat 2015 Cuma

ISPANAKLI MUFFINLER

           

Kış bitmeden ,ıspanaklar tazeliğini yitirmeden ıspanak köftesinden sonra bir de ıspanaklı muffin yapmak istedim ve bu tarif doğdu!
Gereken Malzeme
150 gr ıspanak
1 çay bardağı zeytinyagı
1 su bardağı un
1 pırasa
1 su bardağı tam buğday unu
3 yumurta
5-6 tane ceviz içi
1 çay bardağı madensuyu
Dilersen biraz peynir
Tuz,baharatlar





Ispanaklarınızı iyice yıkadıktan sonra mutfak robotundan ceviz,peynir ve zeytin yağıyla beraber geçirin ,bir tavada 2 yemek kasigi zeytinyaginda pirasayi kavurun,ayrı bir kapta robottan geçirdiğiniz malzemelerle diğer malzemeleri karıştırın.


                                      Önceden ısıttığınız fırınınızda kek pişirir gibi pişirin.


Peyniri malzeme listesinden çıkartırsaniz süt ve süt ürünlerine alerjisi olan bebek ve çocuklarda bu muffinleri tüketebilir!
Ispanaktan nefret eden çocuklara bir de bu muffinleri teklif edin!

         
Afiyetle...
  Not:Bu muffinleri kendiniz yerken üzerine sarımsaklı süzme yoğurt sürüp yiyin!Çok lezzetli oluyor :) 

29 Ocak 2015 Perşembe

ÖĞÜNLERE ALTERNATİF

Öyle bir tarif ki bu isterseniz pazar kahvaltıları için isterseniz öğle yemekleri için isterseniz akşam yemekleri için yapın,her öğünde tüketilebilir,içindeki malzemeler evde olanlarla değiştirilebilir!
Ana malzeme patatesi koymak şartıyla!
 
   


Patates bebeklerin midesi tarafından kolay sindirilebilen,bebeklerin bağırsaklarını zorlamayan bir sebzedir bu yüzden ek gıdalara geçtikleri dönemde basit sebze çorbasının içinde dahil olur bebeklerin hayatına...
Kalorisi yüksek olduğu için bebeklere enerji verir!İçinde C vitamini de varmış bunu Nil sayesinde öğrendim!Bu yüzden bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor!Bağırsakları temizlediğini ,ishal olan bebeğe iyi geldiğini bilmeyen anne yoktur!Kıymetini bilmeyenler vardır ama patatesin..işte bu yüzden bu tarif doğdu!



GEREKEN MALZEMELER                              
2 Büyük boy patates                                        
1-2 havuç                                                           
1 küçük soğan                                                  
100 gram ıspanak                                            
1 çay bardağı süt                                             
                                             3 yumurta ve 1 parça tavuk göğsü                                                                                     
       Bu   tarifi ben Nil'e öğlen öğününde yedirdiğim için bu malzemelerle yapmistim tarifi kahvaltı öğününe tasimak isterseniz tavuk etini çıkarabilir,ıspanak yerine maydanoz, dereotu ;kuru soğan yerine taze soğan kullanabilirsiniz..gelelim yapılışına!
Ispanakları 1-2 yemek kaşığı zeytinyağinda soğanla kavurun ,ayrı bir tencerede patatesleri,havucu,tavuk etini çok değil 5-10 dakika haşlayın .Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın,ve bir fırın kabına boşaltın,önceden ısıttığınız fırında 170 derecede 30 dakika kalsın,fırından almanıza yakın üzerine rendelenmiş kaşar koyun !işte bu kadar!Afiyetle!



Not:Bu tarif, bol miktarda yumurta içerdiğinden bebeğinize 1 yaşından sonra yedirebilirsiniz .
                                              

25 Ocak 2015 Pazar

YER ELMASININ KIYMETİNİ NEDEN BİLMİYORUZ?




Biz Nil'le yer elmasının kıymetini biliyoruz ,Nil dünyaya gelmeden öncede benim severek tükettiğim bir sebzeydi ama faydalarını Nil doğunca öğrendim ve şaşırdım!Hem A,C,E vitaminleri hem de potasyum,demir açısından zenginmiş!Bu yüzden vücut direncini arttırıcı etkisi var!Demirde varmış ki bebekler için demir çok önemlidir!Hamile ve emziren annelere de burdan duyurulur!Anne sütünü de arttırıyor!Bebeğinizin kabızlığını gidermeye yardım ediyor!Daha ne yapsın!Ülkemiz de hemen her yerde yetişiyor!Bence mutfaklara daha sık sokmalıyız yer elmasını.Kış geldi mi bizim mutfaktan çıkmaz kendisi..Bir çok yemekte yer bulur kendine!Bu tarifde onlardan biri!
GEREKEN MALZEMELER
3-4 tane yer elması
1 patates
2 havuç
1 küçük soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
köftesi için
150 gr kıyma
1-2 tatlı kaşığı tarhana
1-2 tatlı kaşığı ince bulgur
1 yumurta
baharatlar(kimyon,karabiber,kekik)

Ben bu malzemelerle bu yemeği düdüklü tencerede pişiriyorum ki bütün vitaminler,mineraller tencerenin içinde kalsın!Zeytinyağını sonrasında soğanınızı tencereye koyun o kavrulurken yer elmasını,patatesi,havuçları doğrayın ve ekleyin,o esnada köftenizi yoğurun.Ben Nil için köftelere bayat ekmek yerine tarhana koyuyorum,hem çok besleyici hem çok lezzetli oluyor!Yuvarladığınız köfteleri de tencerenize ekleyin,üzerlerine biraz sıcak su koyun ve bırakın pişsinler(Benim düdüklü tencerem için pişirme süresi 40 dakika,bu süre sizin için değişebilir)
Afiyetle...
 
                 
               

NOT:Yer elmasının gaz yapma özelliği de vardır ,bu tarifi yumurta koymadan 9.aydan itibaren,yumurta koyarsanız 1 yaşından itibaren bebeğinize yedirebilirsiniz!

21 Ocak 2015 Çarşamba

ISPANAK KÖFTESİ

Temel reis boşuna yemiyordu ıspanağı..Haklıydı,ama biz yanlış anladık ıspanağı,daha doğrusu bilim adamları..yıllarca demir deposu sandık,evet biraz demir içeriyormuş ama sanılan kadar çok değil,gene de yabana atmayalım ıspanağı..Demiri az da olsa C vitamini,kalsiyumu ,fosforu,folik asiti varmış..
          

            

                 
     





Varsın az olsun demiri..Demiri çok olan gıdalardan ekleriz yanına gene yeriz ıspanağı!Kırmızı et,yumurta,ceviz koyduk mu ıspanağın yanına,al sana demir!İşte bu tarif böyle doğdu!

GEREKEN MALZEMELER

150 gr ıspanak
150 gr kıyma
1 yumurta
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı un
1-2 dilim bayat ekmek içi
1-2 ceviz içi
yarım havuç
yarım kuru soğan
baharatlar
tuz
yarım paket kabartma tozu
(koymak zorunda değilsiniz,bebekler için çok da gerekli değil,hatta zararlı olabilir,ayrı bir post konusu bu)
Bu tarifin en güzel yanı yapılışının çok pratik olması!Tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin,(malzemelerinizin tümü robota sığmazsa,malzemeleri robottan geçirdikçe yenisini ekleyin)işte bu kadar !köfte harcınız hazır !Hazırladığınız harcı bir kaşık yardımıyla yağlı kağıda birer kaşık koyun ve önceden ısıttığınız fırında 170 derecede 35 dakika pişirin(pişirme süresi ve ısısı fırından fırına değişiklik gösterir,köftelerinizin piştiğine en iyi siz karar verirsiniz) 



Pişmeden önce bu haldelerdi..



Nil ise bu halini sevdi.Angry birds değil benimkisi angry owl olmuş ama Nil severek yedi!

not 1:Ispanak köftesi parmak yiyecekler ailesine dahil edilebilir ama bu tarifi içerisinde 1 tam yumurta olduğu için 1 yaşından sonra deneyebilirsiniz!

 not 2:Ispanak köftesine peynir de yakışabilirdi ama koymadım,çünkü kalsiyum ,demirin emilimini azaltıyor diyor doktorlar!Bu nedenle yoğurt da vermeyin yanında bebeğinize!

Afiyet olsun..