9 Mart 2015 Pazartesi

PAZIYI BİR DE BÖYLE YİYİN!

Annelere duyurulur!Tam pazı mevsimi!Ispanaga benzeyen bu sebze ıspanaktan daha çok vitamin,mineral içeriyor!Bebekler tarafından kolay sindirilebiliyor!Bebeklerin ilk tanışacağı sebzelerden biri!Ama biz nedense belkide ıspanağa güvendiğimizden pazıyı az sokuyoruz mutfağımıza!

   

İşte bu yüzden bu tarifi hazırladım!Hem çok pratik,hem çok besleyici,hem de çok lezzetli!
GEREKEN MALZEME
1 küçük demet pazı
3-4 tane taze soğan(yoksa 1 kuru soğan rendesi de olur ama rendeletikten sonra suyunu süzün)
3-4 yemek kaşığı un
3-4 yumurta
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 fiske tuz,karabiber
YAPILIŞI
Pazıların saplarını kesin(Atmayın başka bir yemekte kullanabilirsin)Pazı yapraklarını iyice yıkadıktan sonra üst üste koyun,çok ince ince doğrayın,tekrar yıkayın ve suyunu sıkın!Bir kasede doğradıginiz pazıyı,soğanı ve diğer tüm malzemeleri karıştırın!Tıpkı mücver yapar gibi!Önceden ısıttığınız yapışmaz tavanıza 2 yemek kaşığı zeytinyagı koyun,ardından bir kaşık yardımıyla pazılı karışımınızdan tavaya birer kaşık dökün,pişince arkalarını çevirin,karışımınız ikinci sefere artacak,ikinci turu pişirmeden kağıt havluyla tavadaki yağı alın ve 2 kasık yeni yağ koyun ki yağınız yanmasın!



Bu tarif bir tam yumurta içerdiği ve kıvam itibariyle bebeğin çiğneme becerisini kazanmış olması gerektiği için 1 yaş altındaki bebekler için uygun değil!Onlara 8.aydan itibaren pazı çorbası yapabilir yada sebze çorbalarına pazıyı da ekleyebilirsiniz!





Nil'in tedirginliği sıcak oluşlarındandı,sabırsız Nil her zamanki gibi beklemedi! :) Afiyetle yedi!
NOT:Aynı tarifi yağlı kagıt serdiğiniz fırın tepsinize pazılı karışımdan birer kaşık koyup,fırınlayarak ta deneyebilirsiniz!

4 Mart 2015 Çarşamba

KÜÇÜK SAVAŞÇININ SEBZELİ BALIK ÇORBASI

Bu tarifi,küçük savaşçı Göktuğ'a ve onun gibi erkenden dünyaya gelen prematüre bebeklere,mucizelere! özel olarak hazırladım!Göktuğ,benim yakından tanıdığım,yaşama tutunma öyküsünü annesinden dinlediğim,dinlerken mucizelere inandığım ilk prematüre bebek!O da diğer prematüre bebekler gibi dünyaya erkenden gelenlerden biri!Biz onu yazın beklerken o,ilkbaharda çıkageldi!26 haftalıktı,1 kilogram bile değildi!3 ay zorlu hastane sürecinden sonra yuvasına kavuşabildi!o savaşı kazananlardandı!Annesi bu süreç de bir gün bile onu yalnız bırakmadı,sütünü sağdı,Göktuğ anne sütü mucizesiyle büyümeye devam ediyor!Şimdi 7 aylık!Bu onun düzeltilmiş yaşı!Artık ek gıdalarla tanıştı!Basit sebze çorbasıyla da!
Benim onun için hazırladığım tarifi yiyebilmesi için daha 1 ayı var!Gelelim bu tarifin çıkış noktasına!
Akranlarını yakalaması gereken prematüre bebeklerin beslenme takvimi diğerlerine göre daha zenginleştirilmiş olmalıymış!Çünkü prematüre bebekler yetersiz mineral depolarıyla doğarlarmış!Kemik gelişimleri için kalsiyum,fosfor,d vitamini üçlüsü onlar için çok önemliymiş!İşte bu sebepten bu çorbayı hazırladım!
                     
                 
 
Sebzeli balık çorbası
GEREN MALZEME
1 Küçük dilim somon
1 küçük boy patates
1 küçük boy havuç
3-4 yaprak ıspanak
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı ince bulgur
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
YAPILIŞI
Somon balığınızın taze,temiz,kılçıksız olmasına özen gösterin!Küçük bir tencerede zeytinyaginı da koyarak balığınızı ve sebzeleri bir arada haşlayın.Haşlama suyundan bir kaseye 1 kaşık alın 1 kaşık unu ekleyin,çırpın,kasedeki karışımı tekrar tencereye boşaltın,haşlama işlemi bitince rondadan geçirin!
Sonra ,bir kaseye koyduğunuz çorbanızı güneşli bir günde güneş eşliğinde içirin bebeğinize ki D vitamini eksik kalmasın! :)

NOT:Bu çorbayı daha büyük çocuklara hazırlamak isterseniz rondodan geçirmeyeceğiniz için sebzeleri rendeleyebilirsiniz!
NOT:Ben Nil için içine bir de kereviz rendeledim!Nil hoşlandığı için dereotu,maydonoz koydum,limon sıktım!
Dilerseniz soğan da koyabilirsiniz!
NOT:Bebeğinize yeni bir gıdayla tanıştırmadan doktorunuza danışın!Bu balık için de geçerli!
Afiyet olsun!



28 Şubat 2015 Cumartesi

BİZ ANNELER ,AZ ZAMANDA ÇOK ŞEYLER BAŞARIRIZ

Bu tarif özellikle işten hem yorgun hem geç gelen bir de üstüne üstlük o gün evde akşam öğünü için yemeği ve zamanı olmayan anneler için!
 
             
   
           
Fırında sebzeli tavuk!Hazırlama süresi çok kısa olduğu için,pişme süresinde(45-50 dk)çocuğunuzla yemek saatine kadar dilediginiz etkinligi yapabilirsiniz!

Biz haftada bir gün düzenli tavuk eti tüketir olduk!Mudurnu tavukçuluk organik ,antibiyotiksiz doğal köy tavuğu üretir oldu!duyurulur!
GEREKEN MALZEME
1 bütün tavuk
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı ev salçası
2-3 diş sarımsak
1 limon
1 yemek kaşığı pekmez(pekmez nerden çıktı demeyin hem tavuğa bir aroma katıyor hem de üzerinin kızarmasını sağlıyor)
taze kekik dalı (yoksa biberiye yoksa adaçayı hiç biri yoksa kuru kekik)
1-2 yemek kaşıgi su
evdeki sebzeler(patates,havuc,kabak...)
tuz

YAPILIŞI
Tavuğunuzu yıkadiktan sonra icine yarim limonu dilimleyerek,sarimsaklari ise ince kabuklariyla koyun!Taze kekik dalini da koyun!bir kapta zeytintagi,pekmez,salca ve suyu karistirin bu karisimın birazini
tavugunuzun icine geri kalani tavugunuzun üzerine sürün!sebzeleri ve kalan yarim limonu dilimleyip tavugunuzun yanina fırın kabınıza koyun,üzerinden zeytinyagi gezdirin ve deniz tuzu serpin!
PÜF NOKTA!
Fırına vermeden önce,
Tavuğun gögüs kısmının kurumaması için ve içerideki malzemelerin tüm aromasinin korunmasi için,butları birbirine çapraz yapin ve tavugu butlarından baglayın!

Fırına verdikten sonra pişirme süresi yarılanınca tavuğu sırt üstü yatırın!

Fırından çıkarmanıza yakın üzerine küçük bir parça tereyağı koyarsanız tavuğunuzun üzeri daha çok kızarır!

Not:Zamanınız çok az ise sebzeleri bu tariften çıkarabilirsiniz ama tavuğu hayatınızdan çıkarmayın çünkü özellikle çocukların gelişiminde büyük rolü olan protein tavuk da kırmızı etten bile fazla varmış!
Afiyet olsun!


22 Şubat 2015 Pazar

GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ -KAHVALTI

İste bu yüzden bu tarifi hazırladım,özellikle kahvaltı yapmadan okula giden çocuklar,çalışan hamile anneler,çalışan emziren anneler ya da klasik kahvaltı yapmaktan sıkılanlar için!Çünkü bizler kahvaltıya zaman ayıramayanlar,saçma sapan şeylerle karnını doyuranlar:çok yanlış yapiyoruz çook!Kahvaltı,uzun saatler sonrasında yenilen ilk öğün olması nedeniyle çok önemli!Uyanır uyanmaz vücudun gereksinimi olan tüm besinleri alıp,güne hazır hale gelmemiz gerekiyormuş!Kahvaltının,insan vücudunun ihtiyacı olan temel besin gruplarını içermesi gerekirmiş!iste bu cümle bakın bana neler yaptırdı!

           




Bu tarifi kalkıp sabahın köründe hazırlamanız mümkün değil tabii ki!O yüzden akşamdan benim gibi hazırlayıp buzdolabına koyarsanız sabah kalktığınızda ihtiyacınız olan tüm besinleri içeren hem sağlıklı hem de doyurucu bir kahvaltınız olur!
Gereken Malzemeler
Muhallebisi için,
Yarım su bardağı irmik
2 su bardağı süt
1 portakalın suyu
1 kibrit kutusu kadar tereyağı
Bu malzemelerin tümünü bir tencereye koyun ve muhallebi kıvamına gelinceye 
kadar pişirin!
Ara Malzemeler
2-3 tane ceviz
isterseniz biraz badem
kuru üzüm
yulaf kepeği yada yulaflı müsli
sevdiğin meyveler
Ben bu malzemelere ek olarak bir gün önce tam buğday unundan yaptığım kakaolu,pekmezli keki de kullandım.Cevizleri,bademleri ve keki rondadan geçirip bir sıra  muhallebi  bir sıra rondodan geçirtigim malzemeler olacak şekilde doldurdum bardağımı!Üzerine de yulaf kepeği,kuru üzüm ve çilek koydum!Çocuklar için hazırlayacaksanız(ki bence mutlaka deneyin şekersiz ama lezzetli bu tarifi) biraz bitter çikolatada koyabilirsiniz!


Afiyetle,güne zinde başlayın!



16 Şubat 2015 Pazartesi

ENERJİ DEPOSU MİNİK KUŞ



 Abur cubura doğal,lezzetli bir alternatif bu tarif!Enerji dolu bu kuşu yiyen çocuklar adeta uçuyor!Özellikle kış aylarında bağışıklığı kuvvetlendirsin,enerji versin diye yapılabilir!Çünkü içinde 1 su bardağı havuç var!Havuçda da bağışıklık sistemini güçlendiren A,C vitaminleri var!Havuç dışındaki malzemeler:
2 su bardağı bayat ekmek
2 tatlı kaşığı kakao
3/4 su bardağı rondadan gecmis ceviz içi
1/2 çay bardağı süt
5 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı tereyağı

     

                 Havuçlarınızı rondodan geçirin.Yapışmaz bir tavada tereyaginda havuclar yumusayincaya                    kadar pisirin.


                                              Bayat ekmeklerinizi de rondodan   geçirin!
               

               3/4 su bardağı öğütulmus ceviz elde etmek icin cevizleri de rondodan gecirin..

Büyük bir kase içinde tüm malzemeleri birleştirin,isterseniz minik toplar yapın,
             

 İsterseniz bizim gibi kuş yapın!Biz   kuşun gagasını ve kanatlarını sarı elmadan,gözlerini damla çikolatadan,tüylerini havuçtan yaptık sonra da afiyetle yedik ;)

11 Şubat 2015 Çarşamba

KAHVALTI ÖĞÜNÜNE ALTERNATİF-YUMURTALI EKMEK

Bu tarifi bilmeyen anne yoktur ya da en azindan benim gibi yumurtali ekmegi cok güzel yapan bir anneannesi vardır!Anneannemin yumurtali ekmeklerinin güzelligi bahceli evinde,erik agacının dibinde sevgiyle yaptigi ve simdi düşündugumde biraz fazla yağlı oldugu icindi!Ben de aslinda besleyici olan bu tarifi daha az yagla nasil yaparim ve bebeklere nasil uyarlarim diye düsundum ve bu tarif cikti!
       

Gereken Malzeme
2 yumurta
yarim su bardagi süt
2 yemek kasigi zeytinyagi
Bebeginiz icin sodyumu azaltilmis tam bugday ekmegi (Bayat ekmekleri de değerlendirebilirsiniz)
Dilersen karabiber ve tuz
Bu malzemeler 4-5 ekmek dilimi için
       

Derin bir kasede yumurta,süt ve yagi çırpin,ekmekleri bu karışıma yatırın,karışımı önceden ısıttığınız yağsız,yapışmaz bir tavada arkalı önlü kızartın!Hem çok lezzetli hem de çok besleyici bir kahvaltı!Çünkü içinde insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran (Anne sütünden sonra) yumurta var ve yumurta bebekler,çocuklar için çok degerli,8.aydan beri önce yumurta sarısiyla 1 yasindan sonra beyaziyla da tanisan Nil'e alerjisi olmadigi icin her sabah yediriyorum!Çünkü yumurta çocukların zihinsel+bedensel gelisimlerini arttırıyor!Nil her gün yemekten sıkılmasın diye de böyle farklı tarifler ve sunumlar deniyorum!
   
   

Nil bu tabağı yaninda bir bardak portakal suyu içerek eğlenerek yedi,bitirdi!Ben de yemeğini yiyen çocuğun annesi olarak huzurla onu seyrettim ;) 

6 Şubat 2015 Cuma

ISPANAKLI MUFFINLER

           

Kış bitmeden ,ıspanaklar tazeliğini yitirmeden ıspanak köftesinden sonra bir de ıspanaklı muffin yapmak istedim ve bu tarif doğdu!
Gereken Malzeme
150 gr ıspanak
1 çay bardağı zeytinyagı
1 su bardağı un
1 pırasa
1 su bardağı tam buğday unu
3 yumurta
5-6 tane ceviz içi
1 çay bardağı madensuyu
Dilersen biraz peynir
Tuz,baharatlar





Ispanaklarınızı iyice yıkadıktan sonra mutfak robotundan ceviz,peynir ve zeytin yağıyla beraber geçirin ,bir tavada 2 yemek kasigi zeytinyaginda pirasayi kavurun,ayrı bir kapta robottan geçirdiğiniz malzemelerle diğer malzemeleri karıştırın.


                                      Önceden ısıttığınız fırınınızda kek pişirir gibi pişirin.


Peyniri malzeme listesinden çıkartırsaniz süt ve süt ürünlerine alerjisi olan bebek ve çocuklarda bu muffinleri tüketebilir!
Ispanaktan nefret eden çocuklara bir de bu muffinleri teklif edin!

         
Afiyetle...
  Not:Bu muffinleri kendiniz yerken üzerine sarımsaklı süzme yoğurt sürüp yiyin!Çok lezzetli oluyor :)