Bir önceki postta probiyotiklerden ve probiyotiklerin en güçlülerinden birinin kefir olduğunu,bağışıklık sistemimizi güclendirirken bizi bir cok hastaliga karsi korudugunu yazmıştım ama evde kefiri nasıl yaparız onu paylasmamistim.
İste kefir tarifi
Malzemeler
1 litre günlük süt
1 yemek kaşığı kefir taneleri
cam kavanoz
süzgec
Yapilisi
Cam kavanozunuza önce sütü ardından kefir tanelerini koyun,24 saat 21-22 derecede günes görmiyecek bir yerde bekletin,sonra süzgecinizle süzün.
11 Nisan 2015 Cumartesi
5 Nisan 2015 Pazar
PROBİYOTİK TARİFLER-KEFİRLİ POĞAÇA
Dünkü gazeteyi okurken şöyle bir yazıya rastladım:"Bahar yorgunluğuna karşı yapılması gerekenler"Sıralanan maddelerin biri şuydu:"Mutlaka vücudunuzun prebiyotik ve probiyotik ihtiyacını karşılayın" diyordu bu kelime ve dolabımdaki kefir sayesinde bu tarif doğdu!
Bu aralar havalar nedeniyle hepimiz hasta olunca bağışıklık sistemimizi nasıl tekrar kuvvetlendiririz diye düşünürken aklıma kefir gelmisti;kefir tıpkı ayran,yoğurt,peynir ve ekmek gibi probiyotik gıdalardanmıs!
Hasta olunca kullanmak zorunda olduğumuz antibiyotikler zararlı bakterileri öldürürken bizim icin iyi olan probiyotikleri de öldüruyormus!
Anne mantigiyla söyle bir fikrim var o zaman hastalık ve ilactan sonra biz bu probiyotik besinleri bol bol tüketelim,o zaman ilk kefirle baslayalim,Internette o kadar cok faydasi sıralanmis ki bence daha sık tüketmeliyiz,hatta evde kendimiz yapmaliyiz,bundan sonra burda kefirli tariflere daha cok yer vericegim!
ilk tarifim kefiri bizim gibi tek basina tüketemeyenler için!
GEREKLİ MALZEME
1 Su bardagi kefir
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı bal(Bal alerjisi olanlar 2 yemek kasigi pekmez yada esmer seker kullanabilirler)
1 tatli kasigi tuz
1/2 paket yarim su bardagi ılık suda erittiginiz yas maya
(kuru mayada kullanabilirsiniz)
alabildiği kadar tam buğday unu
YAPILIŞI
Tüm malzemeyi biraraya getirip elde ettiginiz hamurla istediginiz sekli verin,fırın tepsisine dizin,üzerlerine yumurta sarısini sürün,üzerini biraz bekletin,mayalansınlar,sonra 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin!
Ben salyangoz ve koalanın yaninda kirpi ve kaplumbagada yapmıstim ama üzgünum onları fotograflayamadım!
Belki onları da siz fotograflarsınız.
Not:Mayalı oldugu icin cabuk bayatlayan bu tarifi pisirdikten sonra ben dolapta saklıyorum!
Not:Kafkaslarda yaşayan uzun ömürlü ve sağlıklı insanların mucizesi kefirmiş!Duyurulur!
Not:Kefirin,Prematüre bebeklerde ve bir cok hastalik da sagladığı yararlar kanıtlanmış!
Afiyet olsun!
Bu aralar havalar nedeniyle hepimiz hasta olunca bağışıklık sistemimizi nasıl tekrar kuvvetlendiririz diye düşünürken aklıma kefir gelmisti;kefir tıpkı ayran,yoğurt,peynir ve ekmek gibi probiyotik gıdalardanmıs!
Hasta olunca kullanmak zorunda olduğumuz antibiyotikler zararlı bakterileri öldürürken bizim icin iyi olan probiyotikleri de öldüruyormus!
Anne mantigiyla söyle bir fikrim var o zaman hastalık ve ilactan sonra biz bu probiyotik besinleri bol bol tüketelim,o zaman ilk kefirle baslayalim,Internette o kadar cok faydasi sıralanmis ki bence daha sık tüketmeliyiz,hatta evde kendimiz yapmaliyiz,bundan sonra burda kefirli tariflere daha cok yer vericegim!
ilk tarifim kefiri bizim gibi tek basina tüketemeyenler için!
GEREKLİ MALZEME
1 Su bardagi kefir
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı bal(Bal alerjisi olanlar 2 yemek kasigi pekmez yada esmer seker kullanabilirler)
1 tatli kasigi tuz
1/2 paket yarim su bardagi ılık suda erittiginiz yas maya
(kuru mayada kullanabilirsiniz)
alabildiği kadar tam buğday unu
YAPILIŞI
Tüm malzemeyi biraraya getirip elde ettiginiz hamurla istediginiz sekli verin,fırın tepsisine dizin,üzerlerine yumurta sarısini sürün,üzerini biraz bekletin,mayalansınlar,sonra 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin!
Ben salyangoz ve koalanın yaninda kirpi ve kaplumbagada yapmıstim ama üzgünum onları fotograflayamadım!
Belki onları da siz fotograflarsınız.
Not:Mayalı oldugu icin cabuk bayatlayan bu tarifi pisirdikten sonra ben dolapta saklıyorum!
Not:Kafkaslarda yaşayan uzun ömürlü ve sağlıklı insanların mucizesi kefirmiş!Duyurulur!
Not:Kefirin,Prematüre bebeklerde ve bir cok hastalik da sagladığı yararlar kanıtlanmış!
Afiyet olsun!
2 Nisan 2015 Perşembe
NİL 2 YAŞINDA !
Nil demek hayat demek!Nil demek saflık,cömertlik demek!Tıpkı Nil nehri gibi...Nil nehri nasil etrafinda büyük uygarliklarin kurulmasina sebep olduysa Nil de beni yeni bastan insa etti sanki!Nil nehri gibi o da benim mucizem oldu!Nil nehri gibi arada taşsada Nil de bize bereket getirdi!Nil nehri,nasil ilham kaynagi olmussa mısır edebiyatina,bana da Nil ilham oluyor,Nil sayesinde yaraticiligimin,becerilerimin arttigini düsunuyorum,sanirim bu durum bir cok anne icin de gecerli!Zamansizliktan kuafore gidemedigi icin kendi kendinin kuaforu,çocuklari en guzel yemekleri yesin diye iyi birer asci,onlarin odevlerine yardim edebilsin diye bir ögretmen....gibi gibi olan anneler cok degil mi?
Işte ben de bu sefer bir organizasyon sirketi elemani oldum ve Nil'in 2 yas dogumgünu partisini pasta dışinda her seyi kendim yaparak organize ettim!
Dogum günu temamiz Nil 'in istegi üzerine orman hayvanları idi!
Bunlar çuval bezinden yaptigim dogum gunumuze gelenlere bir anı olsun diye hazirladigim lavanta keseleri..
Bu muffinlerin tarifini tabi ki hemen yaziyorum!
3 yumurta
1,5 su bardagi seker
1 çay bardagi siviyag
1 kabartma tozu
1 su bardagi sut
3 su bardagi un
istersen kakao
önceden ısıttığınız 175derecelik fırinda 35-45 dk pisirin!
Evet hic benim paylastigim saglikli tariflere benzemiyor!icinde maalesef seker var!Ama özel gunler hele de dogumgunleri kaçamak yapmak ve sagliksiz ama lezzetli seyler yemek icin en uygun zamanlar degil mi? :)
Işte ben de bu sefer bir organizasyon sirketi elemani oldum ve Nil'in 2 yas dogumgünu partisini pasta dışinda her seyi kendim yaparak organize ettim!
Dogum günu temamiz Nil 'in istegi üzerine orman hayvanları idi!
Bunlar çuval bezinden yaptigim dogum gunumuze gelenlere bir anı olsun diye hazirladigim lavanta keseleri..
Bu kese kağitlarini, içlerine biraz sekerleme ve oyuncak hayvanlar koyup Nil'in küçük dostlarina hediye ettik!
Patlamis mısır ,pastadan sonra çocuklar tarafindan en cok ilgi gören ikramdi :)
İşte bu kurabiyelerin tarifi
Oda sıcakliginda 1 yumurta
Oda sıcakliginda 250 gr tereyagi
125 gr pudra sekeri
450 gr un
55 gr mısır nisastasi
vanilya
Biraz sert bir hamur elde edin,1 saat buzdolabinda bekletin,istediginiz kalipla kesin,önceden ısittiginiz 175 derecelik fırinda 15-20 dk pisirin,soguyunca şeker hamuruyla süsleyin!
Bu muffinlerin tarifini tabi ki hemen yaziyorum!
3 yumurta
1,5 su bardagi seker
1 çay bardagi siviyag
1 kabartma tozu
1 su bardagi sut
3 su bardagi un
istersen kakao
önceden ısıttığınız 175derecelik fırinda 35-45 dk pisirin!
Evet hic benim paylastigim saglikli tariflere benzemiyor!icinde maalesef seker var!Ama özel gunler hele de dogumgunleri kaçamak yapmak ve sagliksiz ama lezzetli seyler yemek icin en uygun zamanlar degil mi? :)
Nil'in dilek ağacı!
Kapı süsü bile yaptigima inanamiyorum!Yukari bakin↑
Demistim size bir organizasyon şirketi gibi calistim!Biliyorum Nil bu dogumgünunu hatırlamayacak belki ama yıllar sonra bu fotograflara simdi oldugu gibi beraber bakıp gülümseyecegiz!
27 Mart 2015 Cuma
FIRINDA OMLET
Nil'in kahvaltılarını ve günün ilk ve en önemli öğününde ne yiyeceğini cok önemsiyorum.Bu yüzden kahvaltı tabağımızda mutlaka yumurta oluyor!Anne sütünden sonra en değerli besin olduğunu ben değil uzmanlar söylüyor!Iste bu yüzden Nil yumurtadan sıkılmasın diye farklı pişirme yöntemleri ve farkli sunumlar deniyorum!Bu da onlardan biri!
21 Mart 2015 Cumartesi
KEÇİBOYNUZLU KURABİYE
Hala havalar ısınmadı,biz tam bahar geldi derken dün bizim şehrimize kar yağdı!Bir soğuk bir sıcak derken hepimiz hasta olduk!Ben de bize enerji vericek,bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek bir malzeme arayışına girdim!Karşıma keçi boynuzu çıktı!Ben ilkokul sıralarındayken (90 ların başından bahsediyorum :) ) Daha çok hayatımdaydı sanki;okula getiren arkadaslarim olurdu,eve alınırdı!Simdi çocuklar pek tanımıyor kendisini!Halbuki vitamin ve mineral dolusuymuş!Bu yüzden enerj deposu!Özellikle çocukların büyümesi için gerekli kalsiyum açısından da çok zenginmiş!
Ben keçiboynuzunun tozunu kullandım,aktardan böyle toz halinde aldım!
GEREKEN MALZEME
1 fincan keçiboynuzu tozu
1 yumurta
1,5 çay bardağı pekmez
1 yemek kaşığı kakao (kakao miktarını azaltıp hatta hiç koymayabilirsiniz,zaten keçiboynuzu var ama ben yoğun kakao tadını çok sevdiğimden koydum
1 portakalın suyu
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
75 gr tereyağı
aldığı kadar un(ben tam buğday unu kullandım!)
YAPILIŞI
Tüm malzemeleri kurabiye hamuru oluşturacak şekilde bir araya getirin ve önceden ısıttığınız fırında 175 derecede 20 dakika pişirin!
Not:Fırına vermeden önce üzerlerine bitter damla çikolata koydum!
Not:Bu tarifte rafine şeker yok!Kabartma tozu da yok!Çünkü her zaman ki gibi Nil'i ve bebekleri düşünerek hazırladım!
Ben keçiboynuzunun tozunu kullandım,aktardan böyle toz halinde aldım!
GEREKEN MALZEME
1 fincan keçiboynuzu tozu
1 yumurta
1,5 çay bardağı pekmez
1 yemek kaşığı kakao (kakao miktarını azaltıp hatta hiç koymayabilirsiniz,zaten keçiboynuzu var ama ben yoğun kakao tadını çok sevdiğimden koydum
1 portakalın suyu
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
75 gr tereyağı
aldığı kadar un(ben tam buğday unu kullandım!)
YAPILIŞI
Tüm malzemeleri kurabiye hamuru oluşturacak şekilde bir araya getirin ve önceden ısıttığınız fırında 175 derecede 20 dakika pişirin!
Not:Fırına vermeden önce üzerlerine bitter damla çikolata koydum!
Not:Bu tarifte rafine şeker yok!Kabartma tozu da yok!Çünkü her zaman ki gibi Nil'i ve bebekleri düşünerek hazırladım!
14 Mart 2015 Cumartesi
ÇOCUKLAR İÇİN EĞLENCELİ KAHVALTI TABAKLARI
Nil'in özellikle haftasonu kahvaltıları için ayrı bir özen gösteriyorum,çalışan bir anne olarak haftaiçi beraber olamadığımız kahvaltı saatlerinin acısını haftasonu çıkartmak istiyorum.Ona,iştahını açacak,tüm dikkatini tabaginda toplatacak,hayal dünyasini gelistirecek en önemlisi de yüzünü güldürecek tabaklar hazırlıyorum.Bu tabakları hazırlarken şunlara dikkat ediyorum.
♥5 temel besin grubunu içermesine,
(Süt grubu+yumurta+tahıl+sebze,meyve+yağ)
♥Nil'in sevdiği besinleri içermesine,
♥Nil'in sevdiği figürleri içermesine,
♥Evdeki malzemelerin varligina! :)
♥5 temel besin grubunu içermesine,
(Süt grubu+yumurta+tahıl+sebze,meyve+yağ)
♥Nil'in sevdiği besinleri içermesine,
♥Nil'in sevdiği figürleri içermesine,
♥Evdeki malzemelerin varligina! :)
Bu tabakta haşlanmış yumurtanin yanı sıra kaliteli tahıllardan yulaf kepeği var!Hem besleyici hem de çok doyurucu!
Bu tabaktakiler ise klasik kahvaltıyı olusturan temel besinler!Ama biz klasikligi yelkenli yaparak bozduk!
Bu tabakta Nil'in çok sevdiği yumurtalı ekmek var!
Bu da daha öncelerde blogda tarifini paylaştigim pancake kafa!Hem kakaolu hem de meyveli!
Bu tavşan da başka bir pancake sunumu!Bu sefer peynir zeytin eşlik ediyo elmalara...
Bu tabaktaki de peynirli,sütlü,tereyaglı biraz da tam buğday unlu omletimiz!
Bu tabakları iştahsız çocuklarınıza teklif edebilirsiniz,belki de tüm dikkatlerini tabaga vericekleri için durum değisebilir!
Not:Kahvalti,günün en önemli öğünü ve bu öğünde çocukların yumurta tüketmesi onların gelişimi icin cok önemliymiş!Siz de tabaklarınızı hazırlarken yumurtayı unutmayın!
Not:Zamanım yok diyenlere,hafta içi hazırlayabileceginiz bir tarif:
Bir kase tam tahıllı kahvaltı gevreği+süt+muz
Afiyet olsun!
9 Mart 2015 Pazartesi
PAZIYI BİR DE BÖYLE YİYİN!
Annelere duyurulur!Tam pazı mevsimi!Ispanaga benzeyen bu sebze ıspanaktan daha çok vitamin,mineral içeriyor!Bebekler tarafından kolay sindirilebiliyor!Bebeklerin ilk tanışacağı sebzelerden biri!Ama biz nedense belkide ıspanağa güvendiğimizden pazıyı az sokuyoruz mutfağımıza!
İşte bu yüzden bu tarifi hazırladım!Hem çok pratik,hem çok besleyici,hem de çok lezzetli!
İşte bu yüzden bu tarifi hazırladım!Hem çok pratik,hem çok besleyici,hem de çok lezzetli!
GEREKEN MALZEME
1 küçük demet pazı
3-4 tane taze soğan(yoksa 1 kuru soğan rendesi de olur ama rendeletikten sonra suyunu süzün)
3-4 yemek kaşığı un
3-4 yumurta
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 fiske tuz,karabiber
YAPILIŞI
Pazıların saplarını kesin(Atmayın başka bir yemekte kullanabilirsin)Pazı yapraklarını iyice yıkadıktan sonra üst üste koyun,çok ince ince doğrayın,tekrar yıkayın ve suyunu sıkın!Bir kasede doğradıginiz pazıyı,soğanı ve diğer tüm malzemeleri karıştırın!Tıpkı mücver yapar gibi!Önceden ısıttığınız yapışmaz tavanıza 2 yemek kaşığı zeytinyagı koyun,ardından bir kaşık yardımıyla pazılı karışımınızdan tavaya birer kaşık dökün,pişince arkalarını çevirin,karışımınız ikinci sefere artacak,ikinci turu pişirmeden kağıt havluyla tavadaki yağı alın ve 2 kasık yeni yağ koyun ki yağınız yanmasın!
Bu tarif bir tam yumurta içerdiği ve kıvam itibariyle bebeğin çiğneme becerisini kazanmış olması gerektiği için 1 yaş altındaki bebekler için uygun değil!Onlara 8.aydan itibaren pazı çorbası yapabilir yada sebze çorbalarına pazıyı da ekleyebilirsiniz!
Nil'in tedirginliği sıcak oluşlarındandı,sabırsız Nil her zamanki gibi beklemedi! :) Afiyetle yedi!
NOT:Aynı tarifi yağlı kagıt serdiğiniz fırın tepsinize pazılı karışımdan birer kaşık koyup,fırınlayarak ta deneyebilirsiniz!
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)