6 Mayıs 2015 Çarşamba

EV YAPIMI DONDURMA

Yazın gelmesini beklemeden,dondurma demeyi beceremeden bütün kış dondurma yiyen Nil'in annesiyle nasıl dondurma yaptığının postudur bu!
     



 Bu dondurmayı yapabilmek için sadece iki malzemeye ihtiyacınız var!
1-)Önceden doğrayıp dondurduğunuz meyve
2-)Süzme yoğurt


Biz muzlu,kivili ve çilekli yaptık!Bazılarına badem,bazılarına damla çikolata koyduk!Blendardan geçirip ikeadan aldığımız dondurmalıklara koyduk!

Dondurmalığınız yoksa plastik bir bardağa çöp şiş çubuğu saplayarak da dondurabilirsiniz!
Dondurma kalıplarına paylaştırdığınız meyveli yoğurtlarınız 2 saat derin dondurucuda kalınca dışarı dondurma olarak çıkacaklar!





Nil tabi ki ilk önce çilekli olanı yemek istedi!Çünkü pembeydi! ;) önce dondurma yapıcağız diye mutfağı alt üst ettik sonra çiçekleri sulamak isterken balkonu toprak içinde bıraktık!sonra akşamüstü keyfine dondurma yiyerek keyif kattık ve mutlu olduk! :)

27 Nisan 2015 Pazartesi

NİL'İN KİTAPLIĞI-1


Nil'in bu aralar en sevdiği ,resimlerine bakmaktan en çok hoşlandığı ,odasına koşup heyecanla alıp okumamızı istedıgi kitapların listesi!
1-Denizin Altında-Tübitak yayınları
2-Çiflikte-Tübitak Yayınları
3-Kötü Köpek Marley--Artemis Yayınları
4--Hayvan yuvaları-İs bankası Yayınları
5-Cesur Bögürtlen-Artemis Yayınları
6-Küçük Beyaz Tavşan-Mandolin yayınları

Bu listedeki kitapların hepsini Nil  kendi seçti,sanırım dünyayı hayvanların gözünden keşfetmeyi
 seviyor!



20 Nisan 2015 Pazartesi

NİL'İN İÇECEKLERİ-SEBZELİ MEYVE SUYU

Bizim buralara en sonunda bahar geldi..Güzel havayla birlikte aklıma daha ferah tarifler düştü.Bloga hiç içecek tarifi koymamışken dün akşamüstü keyfimizi bu içeceği beraber hazırlayarak arttırdık..





GEREKEN MALZEMELER
2 adet salatalık
1 adet elma
1 adet armut
yarım limon
1 avuç taze nane
1 avuç semizotu
1 avuç maydanoz
YAPILIŞI
Limonun kabuklarını tamamen soyun ,katı meyve sıkacagından teker teker sebze ve meyveleri geçirin!
Semizotunuz yoksa yerine ıspanak kullanabilirsiniz.Hatta bu içeceği kışın ıspanak ve brokoliyle de hazırlayabilirsiniz.



Nil'in akşamüstü keyfine bir de tam buğday unlu mini keki eşlik etti.Onu ben Nil uyurken yapmıştım işte tarifi..
GEREKEN MALZEME
3 Yumurta
Yarım su bardağı esmer şeker
Yarım su bardağı pekmez
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tarcin
12-14 kaşık tam bugday unu
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞİ
Malzeme sırasına göre hazırladığınız kek hamurunu minik kek kalıplarına paylastırın ,önceden 180 dereceye ısıttığınız fırınınızda 30-35 dakika pişirin..





NOT:Sevgili anne,bu tarif turunçgiller ailesinden limon icerdiğinden bebeginize vermek için 1 yaşından sonrasını bekleyin diyor doktorlar..






13 Nisan 2015 Pazartesi

TAHİNLİ-PEKMEZLİ YULAFLI KEK

Dün akşam Nil'le kek yapmaya karar verdik elimizde bulunan her zaman yaptığımız kek tarifimizin içine ve üzerine tahin koyduk bu sefer ve yepyeni besleyici bir tarif doğdu!Çünkü susamın ezilmis hali diyebilecegimiz tayin var içinde,dolayısıyla tahin de tıpkı susam gibi kalsiyum deposu!Ama en alerjik yiyeceklerden biri o yüzden 1 yas altı cocuklara susam ve tayin vermeyin 1 yas sonrasinda da alerjisi olup olmadigini gözlemleyin diyor doktorlar..iste bizim yanında bir bardak ballı ıhlamurla yedigimiz kek tarifi!
GEREKLI MALZEME
3 yumurta
1 cay bardagi pekmez
1 cay bardagi esmer seker
1,5 cay bardagi zeytinyagi
1,5 cay bardagi süt
4 cay bardagi tam bugday unu
1 kabartma tozu
3 yemek kasigi tahin
Üzeri icin 1 fincan yulaf kepegi ve 3 yemek kasigi tahin
YAPILISI
Kek hamurunuzu, yazdigim malzeme sırasına göre ekleyerek ve her malzemeden sonra cırparak olusturun,önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 35-40 dakika pisirin..



     Bu Nil'in payına düşendi...


               Bu da benim...

11 Nisan 2015 Cumartesi

KEFİRLİ EKMEK TARİFİ

   
     


GEREKEN MALZEME
1,5  su bardağı beyaz un
2 su bardağı tam bugday unu
1 su bardağı kefir
1 paket kuru maya 
2 yemek kaşığı zeytinyagı
Bir fiske tuz
1 yemek kaşıgi esmer seker
Bir avuç kuru üzüm
1 fincan keçi boynuzu tozu


YAPILIŞI
Unlarınıza önce tuzu sonra kefirle karıştırdiginiz mayayı,ve diger malzemeleri ekleyin,spatula ile tüm malzemeleri karıştırın,daha sonra hamuru elinizle toparlayın ve elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun,hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında 2,5 saat mayalanmaya bırakın,sonrasında dilediginiz sekli verip yağladığınız borcama koyup,önceden 180 dereceye ısıttıginız fırında 40-45 dakika pişirin!Afiyetle yiyin!


EVDE KEFİR NASIL YAPILIR

Bir önceki postta probiyotiklerden ve probiyotiklerin en güçlülerinden birinin kefir olduğunu,bağışıklık sistemimizi güclendirirken bizi bir cok hastaliga karsi korudugunu  yazmıştım ama evde kefiri nasıl yaparız onu paylasmamistim.
İste kefir tarifi
Malzemeler
1 litre günlük süt
1 yemek kaşığı kefir taneleri
cam kavanoz
süzgec
Yapilisi
Cam kavanozunuza önce sütü ardından kefir tanelerini koyun,24 saat 21-22 derecede günes görmiyecek bir yerde bekletin,sonra süzgecinizle süzün.
 





5 Nisan 2015 Pazar

PROBİYOTİK TARİFLER-KEFİRLİ POĞAÇA

Dünkü gazeteyi okurken şöyle bir yazıya rastladım:"Bahar yorgunluğuna karşı yapılması gerekenler"Sıralanan maddelerin biri şuydu:"Mutlaka vücudunuzun prebiyotik ve probiyotik ihtiyacını karşılayın" diyordu bu kelime  ve dolabımdaki kefir sayesinde bu tarif doğdu!
Bu aralar havalar nedeniyle hepimiz hasta olunca bağışıklık sistemimizi nasıl tekrar kuvvetlendiririz diye düşünürken aklıma kefir gelmisti;kefir tıpkı ayran,yoğurt,peynir ve ekmek gibi probiyotik gıdalardanmıs!
Hasta olunca kullanmak zorunda olduğumuz antibiyotikler zararlı bakterileri öldürürken bizim icin iyi olan probiyotikleri de öldüruyormus!
Anne mantigiyla söyle bir fikrim var o zaman hastalık ve ilactan sonra biz bu probiyotik besinleri bol bol tüketelim,o zaman ilk kefirle baslayalim,Internette o kadar cok faydasi sıralanmis ki bence daha sık tüketmeliyiz,hatta evde kendimiz yapmaliyiz,bundan sonra burda kefirli tariflere daha cok yer vericegim!
ilk tarifim kefiri bizim gibi tek basina tüketemeyenler için!

     

GEREKLİ MALZEME
1 Su bardagi kefir
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı bal(Bal alerjisi olanlar 2 yemek kasigi pekmez yada esmer seker kullanabilirler)
1 tatli kasigi tuz
1/2 paket yarim su bardagi ılık suda erittiginiz yas maya
(kuru mayada kullanabilirsiniz)
alabildiği kadar tam buğday unu
YAPILIŞI
Tüm malzemeyi biraraya getirip elde ettiginiz hamurla istediginiz sekli verin,fırın tepsisine dizin,üzerlerine yumurta sarısini sürün,üzerini biraz bekletin,mayalansınlar,sonra 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin!


Ben salyangoz ve koalanın yaninda kirpi ve kaplumbagada yapmıstim ama üzgünum onları fotograflayamadım!
Belki onları da siz fotograflarsınız.
Not:Mayalı oldugu icin cabuk bayatlayan bu tarifi pisirdikten sonra ben dolapta saklıyorum!
Not:Kafkaslarda yaşayan uzun ömürlü ve sağlıklı insanların mucizesi kefirmiş!Duyurulur!
Not:Kefirin,Prematüre bebeklerde ve bir cok hastalik da sagladığı yararlar kanıtlanmış!
Afiyet olsun!